Григор Димитров за първи път в кариерата си е на финал на турнир от серията "Мастърс 1000". Пред десетки българи и много родни трибагреници на централния корт в Синсинати, САЩ, първата ни ракета спечели тежка битка срещу представителя на домакините Джон Иснър - 7:6(4), 7:6(10).

Финалът е в неделя.

Димитров ще спори за титлата без загубен сет в надпреварата в щата Охайо. Другият полуфинал противопоставя Ник Кирьос (Австралия) и Давид Ферер (Испания).

Днес Григор трябваше да се справи с машината за асове Джон Иснър (№19 в света), висок цели 211 см. Двубоят се реши в два тайбрека, като този във втория сет бе маратонски и много драматичен. Срещата продължи малко повече от 2 часа.

Съперниците не допуснаха нито един пробив. Двубоят предложи сервис гейм след сервис гейм, ас след ас... Рядко се стигаше до дълги разигравания, при които предимството категорично е на страната на Димитров.

Не се виждаше как първата ни ракета може да стигне до пробив. За щастие хасковлията също беше стабилен на своя сервис. В тайбрека той взе инициативата и бързо приключи сета в своя полза - 1:0.

Втората част протече идентично. Иснър така и не даваше шанс да бъде пробит. А колкото повече наближаваше развръзката в сета, толкова повече растеше увереността в играта на гиганта. Той направи няколко запомнящи се уинъра.

Все пак най-добрият ни тенисист имаше мачпойнт при 5:4, но съперникът му се измъкна - със сервис. Преди това Иснър няколко пъти опита да смути подаването на Димитров, който удържа с майсторство и здрави нерви.

Нервите при играта на котка и мишка бяха решаващи и в тайбрека на втория сет. Гришо направи минипробив в началото, но този път не се възползва и геймът вървеше точка за точка при размяна на преимуществото. Отново според това кой е на сервис. Димитров демонстрира класа с 2-3 печеливши удара, когато бе притиснат до стената.

Все пак при 11:10 Иснър допусна грешка, като прати топката в мрежата - гейм, сет и мач за Григор Димитров, който е на трети финал за годината. Предишните два в Бризбън и София в началото на годината бяха спечелени.

Вече е сигурно, че в понеделник българинът ще се завърне в топ 10, при това може би най-малко на деветото място.