Спящата терористична клетка, която извърши кървавия атентат в Барселона е разполагала със 120 газови бутилки, обяви полицията в Каталуня. Те са намерени в къща в намиращия се на 200 км югозападно град Алканар, в която стана взрив ден преди атаката на "Лас Рамблас".

"Започва да ни става ясно, че това е мястото, където са се приготвяли експлозиви за извършването на един или няколко атентата в Барселона", каза началникът на каталунската полиция Жосеп Луис Траперо.

Полицията издирва и имама на градчето, който е избягал и се предполага, че се укрива в Мароко. Смята се, че именно той е радикализирал извършителите на атентата.

Прочутата в цял свят базилика „Саграда Фамилия“ (Светото семейство) в Барселона е била основна цел на терористите, атакували булевард "Лас Рамблас", пише вестник "Еспаньол". Освен нея джихадистите се готвели да атакуват с взривове и още две места.

Терористите щели да взривят микробуси, натъпкани с експлозиви близо до катедралата, където се събират стотици туристи и на улица „Лас Рамблас“. Коя е третата избрана цел, не е известно, но се смята, че това вероятно е било градското пристанище.

Както посочва изданието, плановете на терористите може би са били осуетени от експлозията в жилищната сграда в нощта в сряда срещу четвъртък в село Алканар, предполагаемото скривалище на терористите. След това екстремистите са били принудени да променят тактиката си и вместо взривовете, са решили да ударят пешеходците на „Лас Рамблас“, съобщава БГНЕС.

При обиска в Алканар следствените органи откриха следи от експлозив, който е от същия вид, използван от "Даеш" при нападенията в Брюксел, Париж и Лондон.

В укритие в къщата е бил намерен ацетонен трипоксид. Това означава, че терористите са се готвели за мащабни кървави нападения.

На 17 август микробус се вряза в множеството на "Лас Рамблас" и уби 13 души. Отговорност за атаката пое терористична групировка "Даеш". След това полицията изби в град Камбрилс, на 115 км от Балселона, петима терористи, които се опитаха да извършат терористичен акт, подобен на този в Барселона. Загина и един човек. Четирима от престъпниците бяха застреляни от един полицай.