Норвегия е най-добрата страна за пенсиониране в света, показва годишният Natixis Global Asset Management за 2017-а. 

Челната десятка е доминирана от европейски държави - общо осем. 

На второ място е Швейцария, следвана от Исландия и Швеция. Следващите две позиции са за Нова Зеландия и Австралия, след това класацията отново минава на територията на Европа - Германия, Дания, Холандия и Люксембург. 

C yвeличaвaщия бpoй нa пeнcиoниpaни cлyжитeли дъpжaвитe в ĸлacaциятa пpeдocтaвят нaй-дoбpи възмoжнocти зa coциaлни пpoгpaми и дocтъп дo ĸaчecтвeнo здpaвeoпaзвaнe, ĸaĸтo и мoгaт дa ce пoxвaлят c ниcĸи нивa нa нepaвeнcтвo в oбщecтвoтo.

При подредбата са взети предвид не само материалното благосъстояние, но и държавната политика, реформите, данъчна тежест, задлъжнялостта, качеството и продължителността на живот и др.

По критерия "материално благосъстояние" Норвегия е лидер с постигнат резултат от 91% от показателите. В сферата на средствата, които се отделят за здравеопазване, водеща е Люксембург (92%), а качеството на живота е най-добро в Дания (94%). 

При финасовия индекс (данъци, лихви, инфлация, задлъжнялост и др.) има разместване - седем от първите десет държави не са в Европа. Челната тройка се заема от Сингапур (80%), Нова Зеландия (79%) и Чили (78%).

Швейцария и Норвегия са съответно на четвърто и 9-то място, а останалите са подредени, както следва: Австралия, Южна Корея, Естония, Канада и на последното място - САЩ. 

Излишно е да споменаваме, че в нито от една от категориите България дори не е спомената, за разлика от Чехия (16-място), Словения (24 място), Словакия (25 място).