Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган избухна с остри думи срещу министъра на външните работи на Германия Зигмар Габриел, без да споменава конкретно името му, предаде информационната агенция Догу хабер ажансъ (ДХА). Повод за гнева на Ердоган са последните изявления на Зигмар Габриел за сегашната политика и поведение на Анкара към Берлин и конкретно към общите избори в Германия на 24 септември, пише "Фокес".

„Има едни външни министри; веселят се и си празнуват вкъщи. Въобще не си знаят положението и хала. Кой си ти, та да говориш на президента на Турция? Ти говори с външния министър на Турция. Знай си положението. Скача и започва да ни дава уроци. Какво ти е политическото минало? На колко години си? Не е толкова важно дали си пораснал толкова много, за да можеш или не да можеш да (ни) отвориш вратата на Германия. Ние ще се насочим с обич към страните, които отварят вратите си пред нас”, нахвърля се  Ердоган към външния министър на Германия.

Министър-председателят Бинали Йълдъръм очевидно спазва препоръките на началника си и води диалог на своето равнище - с канцлерката на Германия. Той отправи остри критики към Ангела Меркел заради опитите Турция да бъде „използвана” за предстоящите парламентарни избори в Германия.

„Хей, Германия. Ти ли даваш указания на 27-членната Общност, ти ли си шефът на ЕС? Шеф си де, но ние не го знаем. Оповести го, това хем ще потвърди казаното от мен и няма да ми навреди с абсолютно нищо, хем всеки ще разбере какво е това ЕС. Освен това, по този повод е крайно време да се откажеш от държанието и действията, които нанасят вреда на историческото приятелство и единство на двете държави – Турция и Германия”, категорично заявява премиерът.