Григор Димитров за първи път в кариерата си спечели турнир от серията "Мастърс 1000". На финала в Синсинати, щата Охайо, първата ни ракета победи с 6:3, 7:5 Ник Кириос (Австралия).

По пътя към титлата - трета за Григор от началото на годината след Бризбън и София, той не загуби нито сет. В понеделник Димитров ще се завърне в топ 10 на световната ранглиста най-малко под № 9.

По-важното е, че Гришо грабна най-важните турнир и титла в кариерата си досега и направи важна крачка към Мастърс финалите в Лондон в края на годината. Сега му предстои участие в Откритото първенство на САЩ - надпреварата в Ню Йорк започва на 28 август.

"Благодаря ви, благодаря ви на всички", каза той на чист български специално на десетките нашенци по трибуните на централния корт по време на награждаването. Отново се видяха доста трибагреници. Димитров благодари също на своя съперник, на организаторите и обеща да се върне и догодина, тъй като това е един от любимите му турнири. 

Двамата с Кириос размениха шеги и комплименти. Майката на австралиеца бе пристигнала в Синсинати за финала - и двамата я поздравиха. След което Димитров дълго позира с трофея на шампион. 

И той, и Ник Кириос за първи път в кариерата си играха финал от "Мастърс 1000".

В първия сет съперниците безпроблемно печелеха сервис геймовете си до 2:2. В петия гейм българинът допусна две последователни двойни грешки и австралиецът получи точка за пробив. Григор обаче запази концентрация и измъкна подаването си с добър сервис и правилни отигравания.

И се случи нещо, на което често ставаме свидетели - Димитров на свой ред проби и дръпна първо с 4:2, а след това и с 5:2. Кириос прекъсна серията му за кратко, но при 5:3 Григор спечели на нула и си осигури аванс от 1:0 в сетовете.

Отново, както и в полуфинала срещу Джон Иснър, предимството при разиграванията беше на страната на българина.

Финалистите лесно вземаха сервис геймовете си до 3:3 във втората част. Тогава първата ни ракета получи два брейк пойнта, но Ник се измъкна със сервиси. 

Последва нова бърза размяна до 5:5. Тогава Димитров се възползва още от първата възможност при подаването на Кириос и направи решителна крачка към мечтаната титла.

Григор мина през нова двойна грешка в 12-ия гейм, но въпреки това получи два мачбола след страхотен уинър. При първия той прати топката в аут, но при втория нервите на Ник Кириос не издържаха, кълбото се озова в мрежата и арената избухна в аплодисменти - 7:5 и 2:0.