След спечелената титла на турнира от серията "Мастърс 1000" в Синсинати Григор Димитров се завърна под № 9 в световната ранглиста на професионалните тенисисти. Той изпревари Кей Нишикори и Милош Раонич.

В друга класация - за финалния "Мастърс" в Лондон в края на сезона, Димитров вече е под № 6, което означава, че към днешна дата ще е сред най-добрите в британската столица. За турнира се зачитат само точките от началото на годината. Българинът изпревари вече бившия № 1 в света Анди Мъри.

Той е улеснен и от това, че Новак Джокович, Стан Вавринка и Кей Нишикори се отказаха.

Шотландецът бе свален от върха от Рафаел Надал - голямата новина за тази седмица. Испанецът оглави ранглистата за първи път от 2014 г. Мъри остава втори, трети е Роджър Федерер.

Димитров даде пресконференция и поредица интервюта след снощния триумф в Синсинати. Следващият понеделник той започва участието си в Откритото първенство на САЩ. А предвид скока в ранглистата ще бъде в по-добра позиция на жребия и може да очаква по-приемливи съперници в първите кръгове.

"Бях много нервен, но се опитвах да не го показвам, така Григор започна пред американската спортна телевизия ESPN. - Толкова е хубаво, много съм щастлив... Този успех значи много за мен, спечелих първата си "Мастърс" титла. Чувствам се уверен преди US Open, но съм здраво стъпил на земята. Какво предстои? Ще се порадвам ден-два, но след това се връщам към тренировките. Целта в Ню Йорк? Тя винаги е спечелване на турнира, но ще гледам мач за мач. Там се играе в пет сета, което на мен ми харесва.”

"Първият сет на финала беше много важен със сигурност, продължи Димитров. - Мисля, че Ник сервираше много добре. Срещу него никога не знаеш какво може да очакваш към теб. Имам предвид, че той е такъв тип играч, който може да направи всичко и да извади огромна мощ от почти всяка позиция, така че трябваше да съм готов. Всичко се сведе до няколко точки, които успях да отиграя по-добре от него, просто успях да сдържа нервите си."