Американският разрушител "Джон С. Маккейн" се сблъска с товарен кораб във водите на изток от Сингапур, съобщи Си Ен Ен.

Снимки от Ройтерс показват огромна дупка от лявата страна на бойния кораб. Екипажът се бори с наводняването на няколко секции, съобщиха от американския флот, има проблеми с електричеството, а двигателите работят на намалена мощност.

Десет моряци са в неизвестност, в момента текат операции по издирването им. Петима са ранени. 

Добрата новина е, че няма пострадали в танкера. А още по-добрата за местния морски живот - въпреки че е пренасял нефт, корпусът на кораба не е бил пробит и няма изтичане в океана. Танкерът е около три пъти по-голям от разрушителя. 

Танкерът "Алник МК".

В момента местният търговски кораб, който се казва "Алник МК", се придвижва на собствен ход към Сингапур.

Сблъсъкът е станал в тежко натоварения от морски трафик проток Малака.

Според първоначална информация вероятно е имало проблем с техниката на бойния кораб. Според анализаторите на Си Ен Ен танкерът е 30 000 тона и се движи със скорост не повече от 10 възела, така че е логично да не може да избегне колизия. Разрушителят обаче е далеч по-лек, бърз и пъргав, има десетки радарни системи и би трябвало да няма проблем да забележи огромния търговски съд.

Това е пореден инцидент с американски боен кораб в региона. През юни 7 моряци загинаха, когато разрушителят "Фитцджералд" се сблъска с друг кораб край бреговете на Япония.