Днес и утре Съветът за електронни медии (СЕМ) изслушва шестимата кандидати за нов генерален директор на БНТ. От деветимата, подалите документи за участие в конкурса, СЕМ допусна до последния етап Сашо Йовков, Валерий Тодоров, Тома Иванов, Иван Гарелов, Константин Каменаров и Емил Кошлуков. Първите трима говорят пред регулатора днес, представайки концепциите си, а останалите трима - утре.

Изборът на наследник на Вяра Анкова на поста е на 23 август. Нейният втори пореден и последен според закона мандат изтече още през миналия август, но с промени в закона бе направено така, че тя да може да изпълнява функциите до избора на нов директор. Което на практика значи безсрочно, защото няма императивен срок за избор от страна на СЕМ на нов титуляр в Закона за радиото и телевизията.

Един от членовете на СЕМ - Мария Стоянова, се е въздържала по отношение на концепциите за управление и на шестимата кандидати по време на последното заседание на регулатора. Тогава се отсяваха номинираните за финалния тур на конкурса. Това поражда съмнения, че тя няма да подкрепи нито една от номинациите при избора в сряда. Това е и подозрението на колегата й Иво Атанасов, споделено по време на изслушването на Сашо Йовков днес. Самата Стоянова обаче участва в изслушванията и по време на първото такова поздрави Йовков за представената концепция за управление.

По думите отпреди няколко дни, цитирани от "Офнюз" - вотът й "въздържал се" за всички концепции е, защото нито една от тях според нея не отговаря на въпроса как ще се осигури "висок стандарт за качество на съдържанието". За двама от претендентите имала и други мотиви за неподкрепа - "агентурно минало и работа в партийна телевизия".

Става дума за Иван Гарелов, който има досие от Държавна сигурност и за Емил Кошлуков, който е бил в телевизия "Алфа" на партия "Атака".

За да бъде избран шеф на обществената телевизия, са нужни поне 3 гласа "за" от 5-членния състав на медийния регулатор. 

Решението на Съвета за електронни медии за избор на нов генерален директор на БНТ ще бъде обявено на 23 август (сряда) и ще бъде излъчвано пряко по БНТ2.