Джихадистът убиец от булевард "Лас Рамблас" в Барселона е разпознат от полицията, съобщиха каталунските власти. Името му обаче все още не се съобщава официално.

Вътрешният министър на областта Жоаким Форн обаче заяви пред местното радио, че "всичко подсказва, че шофьорът на превозното средство е Юнес Абуяакуб".

Юнес Абуяакуб.

Атентаторът е издирван от няколко дни, но безуспешно. 22-годишният мароканец е на свобода и полицията не е сигурна дали той все още се намира в Испания. Има сведения, че радикалният ислямист може би се укрива във Франция.

Жертвите от атентата в Барселона станаха 15, обяви още полицията Идентифициран бе испанецът Пау Перес, чийто труп бил намерен в колата му. Тя била открадната от Юнес Абуяакуб, който успял да избяга от микробуса след касапницата на "Лас Рамблас". Той заклал намиращия се в автомобила Перес и се отправил към градчето Сен Жуст Десверне. На излизане от Барселона мароканецът ранил трима полицаи.

На 17 август микробус се вряза в множеството на туристическата улица „Лас Рамблас“ в Барселона и смачка 13 души. Повече от 130 бяха ранени, някои от които и днес в критично състояние. Отговорност за атаката пое терористичната групировка "Даеш". След това каталунската полиция успя да предотврати кървав атентат в курортното градче Камбрилс. Петима терористи, които се опитаха да извършат терористичен акт, подобен на този в Барселона, бяха застреляни на място. Четирима от тях бяха ликвидирани от един полицай.

Вестник „Ел паис“ писа, че имамът от каталонския град Рипой, провинция Жирона, мароканецът Абделбаки ес Сати, е главният организатор на терористичните актове. Твърди се, че имамът е водач на терористична клетка и е отговорен за радикализирането на терористите и насърчаването им да извършат нападенията в Барселона и Камбрилс. Два дни преди атентата той казал на съседа си, че заминава при жена си в Мароко. Оттогава е изчезнал.

Полицията откри в къща в Алканар, където очевидно е подготвян атентатът, 120 газови бутилки. Смята се, че с тях е трябвало да бъдат взривени десетки мишени, включително и прочутата катедрала в Барселона "Саграда Фамилия".