САЩ спират издаването на визи в цяла Русия, съобщи ТАСС, като се позова на документ, публикуван на сайта на американското посолство в Москва. Единствено няма да бъдат засегнати имиграционните визи. От 1 септември в Москва ще бъде подновено издаването на входни документи за САЩ.

"Във връзка с мерките, предприети от Русия за ограничаване числеността на сътрудниците на дипломатическите мисии на САЩ в Русия, от 23 август 2017 година се преустановява процедурата по издаването на неимиграционни визи в цяла Русия. На 1 септември тази процедура ще бъде възстановена в Москва. Процедурата по издаване на неимиграционни визи в консулствата на САЩ в Русия ще бъде преустановена за неопределено време", е записано в заявлението на сайта.

И се допълва:

"Вече назначените интервюта се отменят. А онези, които вече са подали документи за оформяне на виза за САЩ, ще бъдат допълнително информирани по какъв начин ще могат да пренасрочат за друго време интервютата си." 

Както е известно, на 31 юли президентът Путин обяви, че от 1 септември от Русия ще бъдат изгонени 755 дипломати. Мярката е в отговор на наложените от Конгреса на САЩ нови икономически санкции срещу Русия.

Наскоро президентът Тръмп съобщи, че Вашингтон ще отговори на съкращаването на дипломатите в Русия и точното решение ще стане известно на 1 септември.

Първо ще проучим внимателно решението на САЩ да преустановят издаването на визи за руски граждани и чак след това ще отговорим на въведените ограничения, коментира министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров, предаде ТАСС.

"Но мога да кажа само едно: няма да си изкараме яда на американските граждани. С други думи, ако някой се е надявал, че глупавият пример ще бъде заразителен, е сбъркал", заяви дипломат номер 1 на Русия.

И продължи с критиките.

"Първото впечатление е, че американските автори на решението се надяват за пореден път да предизвикат недоволството на руските граждани към действията на руските власти. Тази логика ни е известна – това е логиката, която организира цветните революции и това е инерцията от администрацията на Обама в най-чист вид“, заяви Лавров, цитиран от РИА Новости.

След това външният министър се усъмни, че ограниченията са следствие на съкращаването на дипломатическия персонал.

"Ние изхождаме от факта, че американската дипломатическа служба, както и руската, има славни традиции и опит в подготовката на високопрофесионални кадри, които умеят да се справят със задачите, които стоят пред чуждестранните посолства и генерални консулства и притежават необходимата технологична база за функциониране на задграничните мисии на съвременна основа. Затова си мисля, че истинската причина за решението, което беше обявено днес, се заключава в нещо друго", изтъкна Лавров.