Руският президент Владимир Путин назначи с указ Анатолий Антонов за извънреден и пълномощен посланик в САЩ, предаде ТАСС.

Антонов, който е в черния списък на ЕС заради руското нахлуване в Украйна, ще бъде и постоянен наблюдател на Руската федерация при Организацията на американските държави (ОАД) във Вашингтон.

С друг указ той е освободен от длъжността зам.-министър на външните работи.

62-годишният Анатолий Иванович Антонов е един от най-яростните поддръжници на твърдата линия на Русия срещу Запада. Макар да е с дипломатическа кариера, той стана зам.-министър на външните работи едва през декември 2016 г. Преди това бе зам.-министър на отбраната.

Антонов бе публичното лице на руската военна намеса в Сирия, започнала през есента на 2015 г. Той организира многобройни пресконференции по въпроса.

Като военен зам.-министър Анатолий Антонов бе движещата сила на руското нахлуване в Украйна през 2014 г. По тази причина ЕС го вкара година по-късно в черния си списък.

Новият посланик в САЩ изигра и водеща роля в словесната война между Москва и Анкара, след като турски самолети свалиха руски изтребител край границата със Сирия през ноември 2015 г. Чрез неговите уста Кремъл отправяше обвиненията, че турският президент Реджеп Ердоган е свързан с незаконната търговия с петрол, извършвана от "Даеш". Москва обаче се отказа от тези обвинения, когато се сдобри с Анкара месеци по-късно.

Антонов има и дългогодишен опит във водене то на преговори с американски чиновници. Той бе главният руски представител на преговорите "Нов СТАРТ" през 2010 г. Според един от участниците той си спечелил уважението на американците благодарение на деловия си маниер за водене на бързи преговори.

След срещата на НАТО в Лисабон през 2010 г. Антонов отново стана главен представител на Русия на преговорите със САЩ за сътрудничество в сферата на противоракетната отбрана (ПРО). През 2015 и 2016 г. Той бе начело на руските опити за започване на преговори с цивилни и военни представители на САЩ с цел постигане на договорка руските и американските самолети да спазват дистанция в небето над Сирия.

Анатолий Антонов сменя Сергей Кисляк, който е освободен от длъжност с указ на Путин. Кисляк придоби скандална известност на фона на твърденията и разследванията на евентуална руска намеса на президентските избори в САЩ през 2016 г. Дипломатът имаше срещи с Джаред Къшнър - зетя на президента Доналд Тръмп, главния прокурор Джеф Сешънс и президентския съветник по националната сигурност Майкъл Флин. В крайна сметка Флин подаде оставка, защото скри за среща с руския посланик.