Що е българската патриотична фейсбук интелигенция?

Задавам си този въпрос от втория час на съществуването на фейсбук, или ако предпочитате - от първия на българската патриотична интелигенция. И си мисля, че то е нещо чутовно и непонятно, като патреот с фланелка „България на три морета“, който се псува с контролите в рейса, че няма билет и изобщо - кви са те, че ще го притесняват НЕГО и „...е*аси и скапаната държава“.

Щото купуването на билет/плащането на ДДС/на друг данък, винетка, осигуровки или нещо, е далеч под възвисените му виждания за съдбините на народа и отечеството.

Българският фейсбук патриот иска детето му да се роди фабрично омазано с лютеничка хорце (а не примерно с еврогейски Heinz), да ходи с потури на детска градина, но да има айфон 7 в 4-а група и да се маха възможно най-далеч, възможно най-бързо, когато сколаса. Щото му е без пари поне да ги мечтае тия работи.

Българският патреот не завижда на Ивайло Пенчев, шефа на "Уолтопия", а на Гошка с джакпота в Испания. И си иска Солунската митница.

И тогава – прас! Зад врата му други български патреоти му стоварват касова бележка за 25 лв. вход за възрастен, 10 лв. на кола и 3 лв. за кебапче на събора в Жеравна (бих им казал, за тия паре требе леля Янка Рупкина да ми пее на площада в Широка Лъка и да ми ръси мекиците с меродия, ама нейсе - тук не е думата за мен, б.а.) 

Съгласете се - след като фейсбук открадна шоуто на традиционните августовски вестникарски новини "Бяла акула яде туристи в Черно море", касова бележка си е breaking новина. Другите вълнуващи приключения във виртуалния свят на лайковете и физиономийките "гневен", са Такса празен стол, майка, която е накачурила малкия си джеймсбондчо със СРС-та, за да вкара лелката в детската градина в затвора... "Ама в каторга за минимум 25 години - въпросът е принципен, не че става въпрос за нея/него".

Но тук конфликтът не е обичаен, тук  е колосален сблъсък между титаника на нашите комплекси на малък народ и айсберга на изконното ПРАВО на българина, на когото му се ПОЛАГА аванта...

Значи, искате патриоти, искате навуща, искате да се махнат надписите на латиница, искате при Путин и за всички тези радости не сте готови да преглътнете едно 3-левово кебапче?

Парадоксът е, че българският народ си мечтае да се върне казармата, когато синът му ще бръсне портрета на Ботев и ще чисти с четката (си) за зъби общите клозети за кеф на старите, когато ръкавите му ще изгниват от сапунки... както и да се върне бай Тошо (това най го иска)... Направо и Мао – за по-сигурно!

Обаче българският народ е бесен, че на нещо си билетът струва 25 лв. Ми, на Мадона сруваше по двеста - е, и?

Къде е проблемът?

Той е в шизофренията на това: мечтата да се върнат ония със здравата ръка, рязко ескалира в недоволоство срещу нещо, където засега никой никого не води насила?

Нали това искате? Времето, в което под строй трябваше да отидем - хайде да оставим манифестациите  - но най-невинното да споменем: да гледаме поредната тъпотия на твореца, другаря Х, за да не е салонът му празен. Ама, искаш да си с гаджето? Глупости – филмът на другаря творец, докато изплискаш тотално след 3-часовата му теория на всичкото, събрана в една лента, в която герои седят и разговарят, но от звука и без това нищо не се разбира. Докато не си прегризеш трите крака, за да се освободиш... Или не помните, че така беше?

Сега Жеравна е на цената на едно семейно кино - да гледаш примерно "Каубои срещу извънземни" от Холивуд, но не съм сигурен кое от двете е по-голяма интелектуална енигма за мен.

Българинът също така го кефи някой да се разхожда с маршова стъпка и потропване с цинтове по плаца, и все пак не усеща кое точно с Валери Симеонов, Волен и другите не е окей...

Кое? Че има нещо дълбоко нечистоплътно някой да върти цял живот стопанска дейност ТАМ, бизнесът му да е 100% ТАМ, да има хотели ТАМ и накрая - като стане вицепремиер, - да опрасква които заведения прецени баш ТАМ. Това е - но то не влиза в понятията ни за информиран патриотизъм, мм?

Какво е Жеравна? Едни частници направили едно мероприятие. На еди коя си година то ставало все по-популярно и те решили да си избиват печалбите, което в крайна сметка е изначалната цел на всяко предприятие (независимо какво говорят спомените ви за Тошово време и Завода за завода). И, както се казва: ич ми не е дали е на ГЕРБ, на масоните или на Църквата на летящото спагетено чудовище, докато никой не ме кара да ходя там. Било то със зелени или с други гащи.

Когато някой започне отново да ме кара да ходя, ще имаме проблем.