„Отделяните разходи за отбрана трябва да бъдат и ефективни - вложените средства в МиГ-29 няма да ни дадат съвременни способности, а до 2030 г. те ще бъдат съизмерими с доставката на нов самолет“.

Така президентът Румен Радев коментира идеята на военния министър Красимир Каракачанов преди да се пристъпи към купуване на нови машини за военната ни авиация, да се вложат пари в ремонт на съветските МиГ-29, които можели да се използват до 2029-2030 година, когато изтича ресурсът им. Преди месец изненадващо Каракачанов обяви, че старите съветски изтребители може да се ремонтират и дори модернизират, като вече е провел разговори с ръководството на руската корпорация РСК "МиГ", за да разбере колко ще струва ремонтът на всичките 15 машини, с които разполага България. 

"Второ, ние трябва да мислим за съвместимост. Все пак България е член на НАТО. МиГ-29 не е съвместим с нашите партньори. И друго важно нещо е, че разходите за отбрана трябва да бъдат ефективни. Трябва да решим какво правим с новия самолет и тогава вече да решим за колко време и как ние ще осигурим прехода към него чрез поддръжката на МиГ- 29", допълни Радев, който се срещна с командирите на военните формирования в Бургас.

Според държавния глава изграждането на отбранителни способности трябва да се базира на ясни принципи и МиГ-29, независимо от високата си маневреност, не предоставят съвременни бойни способности, още по-малко съвместими със стандартите на Алианса, в който членуваме от 12 години. 

Президентът подчерта, че не иска дори да мисли вариант, при който проектът за закупуването на нов тип изтребители за нуждите на Военно-въздушните ни сили се проваля и това е цел на Министерството на отбраната с предложенията за МиГ-овете.

В България от 10 години се говори за купуване на нови изтребители и скъсване със съветските бойни машини, които са на въоръжение от времето на Варшавския договор насам, но по различни причини до момента няма завършена прццедура. Междувременно старите съветски изтребители се ремонтират "на парче" чрез различни обществени поръчки, а премиерът Бойко Борисов бе изключително горд, че държавата национализира авиозавода "Авионамс" (преди това на Цветан Василев - б.р.), където можело да се ремонтират машините. За целта обаче трябват първо инвестиции за оборудване на завода и второ - съгласие на Русия. 

По темата "нови изтребители" последният коментар на премиера Бойко Борисов бе, че ще се искат нови оферти и за нови изтребители F-16 и "Юрофайтър". На практика обаче това връша цялата процедура в началната й точка. 

В понеделник Радев коментира, че за България е много важно да има силни военноморски сили, които да гарантират икономическите и енергийните ни интереси. По думите на държавния глава това означава нова техника, високо подготвен състав, добри условия за подготовка, мотивация.

"Към нашите военноморски сили трябва да се отнасяме с голямо внимание и уважение. Значението на Черноморския район непрекъснато нараства, а тук се пресичат нарастващи геополитически интереси", добави Радев.