Жандармерията в автономна област Каталуня е ликвидирала мароканеца Абуяакуб, издирван за атентата в Барселона на 17 август, съобщи в. "Ла Вангуардия".

Той бил застрелян в градчето Субиратс, на 50 километра от Барселона. За местонахождението на издирвания опт полицията арабин уведомили бдителни граждани. Жителка на квартал в градчето Сан Садуми д’Аноя забелязала в ранния следобед човек, приличащ на Абуяакуб, да се приближава към къщите в района. Тя го попитала какво прави там, а вместо отговор той побягнал.

Жената уведомила органите на реда. Патрулна кола дошла веднага в района. Засечен от полицаи, мароканецът показал колан и предупредил, че в него има експлозиви. След което започнал да крещи "Аллах акбар!" ("Аллах е велик!").

Тогава жандармеристите застреляли Юнес Абуяакуб. Те свалили колана от трупа. Най-вероятно на него няма експлозиви, а убитият само е плашел.

Мароканецът е извършителят на атентата в Барселона, при който загинаха 15 души. Той се вряза с микробус в тълпа пешеходци в центъра на града. След това избяга с кола и рани трима полицаи, преди да се измъкне от Барселона.