"Великото Американско затъмнение" - така в САЩ кръстиха редкия астрономически феномен, който снощи можеха да наблюдават милиони на северноамериканския континент.

С помощта на медиите, астрономически организации и НАСА събитието се превърна в един вид празник за всички от Орегон до Северна Каролина - пътя на сянката на Луната. В 14 щата бе наблюдавано пълно затъмнение, а във всички 50 - частично.

Пълно слънчево затъмнение се случва в повечето държава изключително рядко - веднъж на век, но американците имат една изключително широка държава - съответно милиони наблюдаваха феномена.

Събитието бе изключително емоционално за много хора като това малко момиченце, което е доста шокирано от закриването на Слънцето:

 

 

И журналистите бяха повлияни - като този репортер, който първо обяснява как някои хора са плакали и за много това е било събитие, променящо живота, а после сам се просълзява...

 

Разбира се, президентът на САЩ Доналд Тръмп също наблюдава феномена заедно с първата дама Мелания от балкона на Белия дом:

Може би най-впечатляващо видео публикуваха от НАСА, които показаха друга гледна точка - как се вижда затъмнението от Космоса и Международната космическа станция.

 

 

А ако сте се чудили къде са точно космонавтите, по-близки кадри на затъмнението показват ясно - пред Слънцето:

Събиранията за гледане на затъмнението създадоха множество проблеми с трафика и инфраструктурата в САЩ, но според специалисти те ще се уталожат много бързо. Следващия подобен феномен ще се наблюдава в страната през 2023 година. У нас такова ще има чак в края на века, но ако ви се гледа по-рано, през 2026 г може да се разходите до Западна Европа и да гледате пълно слънчево затъмнение.