Почетният председател на ДПС Ахмед Доган е силно притеснен и иска ние да знаем това. Изпрати някакви неразбираеми за широката публика послания – към някакви „ченгета“, към негово „дете“, към главния прокурор, към Делян Пеевски. Само за последните 10 дни Доган се обади четири пъти – два пъти директно, два пъти чрез свои говорители, представяни в медиите като „близки до Доган/ДПС“. Предупрежденията, които той отправи, са, че никой не можел да го уплаши, че „бройлерите“ щели да бъдат „на яхния“ до есента, че някой бил „надробил нещо по-голямо“, но пък Доган бил „голяма хапка“, че ставало дума „за много пари“.

Всички тези реплики напомнят на мафиотски филм. Намеците вероятно са разбрани от когото трябва, но отстрани звучат абсурдно. Защото малцина бяха прочели анонимните информации в едно-две интернет издания, че „готвят арест за Доган“. Цяла България обаче чу, че „няма с какво да го плашите този човек – той е бил в килия на смъртник, той не се плаши от тези неща, просто да го знаете“. Малцина бяха забелязали звучащите силно конспиративно заглавия как „Пеевски се изправя срещу Доган“, но основателят на ДПС сам реши да ги потвърди пред огромна публика с думите, че е „твърде голяма хапка за Пеевски“. Още един детайл засилва усещането, че Ахмед Доган наистина е в отслабена позиция – медийната подкрепа, която получава днес, е несравнимо по-малка, отколкото при предишни случаи на излизане от тишината. Когато гонеше Лютви Местан от ДПС, Доган бе хвален от сутрин до вечер от цялата медийно-ченгеджийска кохорта, която го обявяваше за „новия Левски“. Днес не е така. А когато става дума за медии, не е трудно отново да се сетиш за името на Пеевски.

„Голямата хапка“ Доган

Медийната защита на Доган се ограничава засега до телевизионни участия на представяните като „близкия до ДПС“ журналист Илхан Андай и „стария приятел на Доган“ Димитър Тадаръков. Той дори не почака да бъде попитан и директно издекламира това, за което бе изпратен – пръв спомена версията за предстоящ арест и заключи: „няма с какво да го плашите този човек". Андай пък предупреди, че „който създаде напрежението, ще си го понесе в рамките на месец-месец и половина“. Какво е обаче това напрежение, което толкова притеснява Доган?

И двамата „говорители“ охотно коментираха основния „заподозрян“ - Делян Пеевски. Тадаръков припомни, че обявилите се срещу Доган негови бивши приближени Гюнер Тахир, Осман Октай, Касим Дал и Лютви Местан „ги няма вече“ - „Пет деца не успяха да го изядат и шестото няма да може“. (завишената бройка е лапсус и не променя посланието – б.а.). Освен хранителната терминология за „голямата хапка“ Андай подаде и ръка:

„Доган няма нищо против Пеевски и иска той да остане в партията."

Така самият почетен председател на ДПС отговори на въпроса от кого се чувства напрегнат. А това напрежение върви заедно със съответните пипала на Доган и Пеевски сред политическите партии, изпълнителна и законодателна власт, съдебна система, специални служби, медии. Сега остава да научим какво стои в основата на това напрежение.

„Има момчета с пистолети“

Научихме, че „този философ“ не живеел в сарай, а „почива в един хотел с две звезди, какъвто е сараят му в Бояна“. Т.нар. морски сарай също бил двузвезден.

„Той по принцип е скромен човек", обясни Тадаръков, но около него „има момчета с пистолети".

И за другия участник в конфликта е известно, че живее в хотел и че около него има момчета с пистолети. Какво може да породи напрежение между такъв тип хора? Малко вероятно е да имат непреодолими идеологически спорове. Огласяването на напрежението идва в контекст, който говори за друго.

Делото „КТБ“ вече е в съда. Основният обвиняем Цветан Василев пък задвижи процедура по закона „Магнитски“ и очаква разследване в САЩ. Борбата за овладяването на военния завод „Дунарит“ - също част от наследството от КТБ – е във финална фаза, а Пеевски сам реши да разпространи открито писмо, с което отрече всякакви връзки с оръжейния бизнес. (Преди години отричаше да се занимава с медии.) ДАНС и прокуратурата елиминираха предложения лично от Доган член на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства, което пък сигнализира за масови нарушения на ДАНС в тази сфера. Предстои създаване на нова мегаструктура „Антикорупция“, която да обедини части от много институции, а това вече изглежда създава напрежение между различните крила на специалните служби. Проектът „Цанков камък“ отново замина в прокуратурата, а полученият от Доган хонорар от 1,5 млн. лв. пак е на дневен ред. Така конкретният повод, по който (вероятно) Доган и Пеевски са разменили остри реплики, остава неизвестен. Но бойното поле е видно – ченгета, власт, срамните им тайни, плячката от КТБ. Нищо ново. Предстои битка, която едва ли ще се води по правилата на правовата държава.

"Дойче веле"