Убийството на 11-годишната Никол в бургаския жк „Меден рудник“ е предумишлено. Лекарите са казали, съдейки по дълбочината на прорезната рана, че ударът на убиеца е имал сила и целенасоченост, за да извърши престъплението. Това каза пред Нова тв тази сутрин зам.-шефката на бургаската апелативна прокуратура Йовита Григорова.

"Имаме частично самопризнание, което няма голямо значение за развитието на делото на този етап", добави тя.

15-годишният убиец не е с криминално минало.

"Флагман" пък пише, че заподозреният за жестокото убийство не живеел в блока, където се разиграла трагедията.

Тялото на момичето е открито случайно в неделя около 17:30 ч. в асансьора на блок 108. На страшната гледка е попаднало дете, чиято майка сигнализирала на тел. 112.

Никой от входа и от блока не познава 11-годишното момиче. Не са чули виковете й за помощ.

„Важно е как са осъществили контакт тези деца. Става въпрос за усилена комуникация в продължение на около две седмици в социалната мрежа, след което си разменят телефоните и си определят среща“, заяви Григорова.

Разследващите смятат, че това е вероятно първата среща на Никол и убиеца й.

„Децата са решили в този блок да се скрият. Убитото дете е имало около 3000 приятели в социалната мрежа. Това е показател за двойствен живот на това момиче“, коментира прокурорката.

Тя апелира родителите да са по-внимателни и да следят комуникацията на децата си.

„Не се знае какви са темите, на които говорят. Днес предстои внасяне на делото в Окръжен съд-Бургас за определяне на постоянна мярка за неотклонение задържане под стража“, съобщи Йовита Григорова.

На въпрос - каква присъда може да получи 15-годишният Иван, тя отговори, че законът предвижда от 3 до 10 години затвор за подобно убийство от непълнолетен.