САЩ изключително затрудниха получаването на туристически визи за граждани на Русия. Затварят се консулства във Владивосток, Екатеринбург, Питер (Санкт Петербург – б. р.). Тази награда не ни е от американците. Както знаете, Путин нареди да се съкрати числеността на сътрудниците в дипломатическите мисии на САЩ. И хоп, те съкратиха онези, които издаваха визи. Сега много наши съотечественици, желаещи да пътуват до САЩ, не могат да го направят, тъй като получаването на виза става много сложно и скъпо.

В социалните мрежи се натъкнах на така наречените патриоти. Тези хора с гордост оповестяват, че не са били в Америка, нямало какво да правят там и за нищо на света не биха отишли.

Тази радост ме огорчава. Как можеш да се радваш, че не си бил някъде? Как можеш да се гордееш с това, че няма да разбереш нещо, да го видиш с очите си, да го почувстваш? Това е като да се гордееш, че не си прочел някоя книга или не си гледал даден филм.

При това не призовавам никого да обича Америка. За мнозина биха били чужди техният начин на живот, културата им и това е нормално. Примерно аз изобщо не харесвам севернокорейския режим, но много ми се иска да посетя КНДР, за да видя всичко с очите си. И никога не съм изпитвал гордост или радост, че не съм бил там.

Мнозина възприемат САЩ посредством новините и пропагандата на държавните канали. Но САЩ не са само политиката, с която се сблъсквате по телевизора. Това е огромна и многолика страна. Неслучайно САЩ са водещата икономика в света. Това е и Силициевата долина, където от цял свят се стичат най-добрите мозъци. Това е мястото, откъдето от десетилетия светът се сдобива с върхови технологии. Всеки ден се натъквате на  изобретения, които виждат бял свят благодарение на хората, работещи по Западното крайбрежие на САЩ. Няма ли да ви е интересно да видите как всичко това функционира? Как се създават условия, как се ражда бъдещето, което днес променя света?

САЩ – това е удивителна и изключително разнообразна природа. Тя не е по-хубава от нашата, но пък е далеч по-достъпна, а и по това можем да се поучим от американците – системата на националните паркове, къмпинги, навигация, обозначени маршрути и т. н. Крайно важна тема, която у нас все още не е засегната.

Не говоря за градската среда и как американците започнаха да се отказват от автомобила. Как градове, строени първоначално за удобствата на автомобилистите, постепенно разбират, че без нормален обществен транспорт са заникъде. Как Детройт, който навремето беше тъпкан с автомобили, започна да се възражда чрез прокарване на трамвайни линии. Как в Ню Йорк започнаха да затварят улици. Та можеш ли да се откажеш от разходка из Сентръл парк? Или да не посетиш деловия център в Манхатън, най-големия в света?

Разбираемо е, че не всеки има възможност да пътува до САЩ, скъпо е. Допускам, че сте се поддали на яростна пропаганда, и Америка за вас се е превърнала в ненавистна държава, но, както се казва, “хайде да спорим за вкуса на стридите с онези, които са ги яли”.

Това се отнася не само до САЩ, а за пътешествия в различни страни. Непременно трябва да се видят Китай, Япония, Европа. Трябва да се поучиш от чуждия положителен опит, за да го внедриш у нас. Аз по законодателен път бих задължил кметове на руски градове и губернатори веднъж на тримесечие да посещават нова държава, а после да пишат какво ново са научили, какви положителни неща са видели, които могат да се внедрят у нас. Дори не съм против подобни пътувания да са за сметка на бюджета.

Не върви да се гордееш с ограниченията си. По-добре е да получите американска виза и да влагате пари в собственото си развитие.

--------

* Авторът е руски опозиционер и блогър. Коментарът е публикуван в портала „Живой журнал“.