Четири пъти търсене на помощ от държавните правозащитни органи плюс една ограничителна заповед не успяха да спасят 42-годишната Елена от нейния съпруг. Венцислав Василев (64 г.) застреля жената пред свидетели посред бял ден в столичния жк "Лагера" преди 3 дни.

Когато подава молба за ограничителна заповед, когато опитал да я прегази с колата си, когато нарязал гумите й, когато я преследвал и накрая - часове преди да я убие. Това са все жалбите, които майката на две деца подавала. Звъняла и на тел. 112. 

Жената не е смеела от години дори да ходи по улиците сама, разказват нейните приятелки.

Едната приятелка на жената даже запечатва момента, в който убиецът идва към кафето и вади пистолета си (горе). Само държавата не е успяла да направи нищо...

Единия път от полицията казали на Елена... да го задържи.

Елена и Венцислав имат две деца на 10 и 5 години. Мъжът я тормозил психически и физически. Посягал и на голямото дете. Ограничителната заповед от юни тази година дава на Елена два месеца относително спокойствие, но не и гаранция за живота ѝ.

"Историята на Елена е история на всяка жертва у нас. Тя е несвършена работа, подценен проблем. Преместена папка, неотворен казус. Елена вече е затворен ковчег. Застреляна от упор от институциите без душа и сбъднала мечтата на мъжа си да са заедно, докато смъртта ги раздели“, разказва журналистката Миролюба Бенатова. - 

Нейният случай е поредното доказателство за две неща. От една страна, че все повече доказваме, че не умеем да общуваме и приемаме насилието като единствения език, който познаваме. А от друга – че държавата, въпреки опитите си да направи нещо в борбата с домашното насилие и въпреки закона, който съществува – той не работи”, коментира тя в студиото на Нова тв.

„Проблемът с домашното насилие продължава да е много актуален и да довежда до трагична съдба на много жени и деца. Този случай е емблематичен и не е изключение

И в момента има много жени, които са в подобна рискова ситуация и за които е изключително трудно да опазят живота и здравето си. Взаимодействието между институциите не е достатъчно добро”, каза от своя страна Катя Кръстанова, психолог от асоциация „Анимус”.

„Дебненето, ревността и преследването са индикатори за висок риск от убийство. По-висок риск дори от физическото малтретиране”, поясни психологът.

А ето и цялата история, документирана от Миролюба Бенатова:

 

Днес в СГС ще се гледа искането за постоянна мярка за неотклонение на Венцислав Василев.

Само преди два месеца главният прокурор Сотир Цацаров даде нарочна пресконференция, на която обяви, че ще се проверяват четирима прокурори за пълно безхаберие по отношение на друга убита столичанка - Виола. Тя, майка й и сестра й са подавали куп жалби срещу Стефан, който в крайна сметка я уби по особено мъчителен начин.

Младата жена бе открита на 23 юни мъртва в апартамент в София, пребита със стикове за голф, след като и съседите не са реагирали.

Оказва се, че бившата жена на Стефан е подавала многократно жалби срещу него, но МВР и прокуратурата не са им обърнали внимание и не са започнали разследване.