Лидерката на БСП Корнелия Нинова няма нищо общо с проекта "Цанков камък". Потвърждение за това тя получила от обвинител №1 Сотир Цацаров, който в момента прави проверка по проекта, съобщи Агенция "Фокус".

"Главният прокурор ме уведоми, че нямам общо с проекта „Цанков камък“ – всички, позволили си да свържат името ми с проекта и с корупция, отиват на съд", заяви Нинова.

Това се отнасяло както за министри, така и за премиера, уточни лидерката на столетницата.

Тя получила това уверение в отговор на писмо до Цацаров, в което попитала дали някъде излиза нейното име във връзка с всички направени досега предварителни проверки , досъдебни производства, експертизи на документи, разпити на свидетели и пр. Отговорът е от Софийската градска прокуратура, звено "Антикорупция", където е пренасочен сигналът за "Цанков камък".

Според Корнелия Нинова обвиненията за връзка между БСП и скандалния проект било с цел да се омаловажат усилията им за борба с паралелната държава.

"Да ни се отнеме правото да претендираме, че автентично и истински искаме да се справим с нея“, каза лидерката на БСП.

Нинова благодари на главния прокурор за отговора. И от БСП, и от прокуратурата публикуваха пълния текст:

Отговорът до Корнелия Нинова - екземплярът на прокуратурата.

По традиция от ГЕРБ свикаха пресконференция, за да отговорят на левицата и лидерката й. Изненадващо зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обвини Нинова в "подвеждане", защото писмото до нея не било подписано от главния прокурор, а от наблюдаващия прокурор. Не стана съвсем ясно защо това е важно, но от думите на Нинова се разбра, че тя благодари на Сотир Цацаров за отговора, тъй като писмото й е било адресирано до него и документът, пристигнал от държавното обвинение е в отговор именно на това писмо, видно от публикувания текст. 

В копието, разпространено от БСП, името и подписа на прокурора под документа са заличени - каквото е изискването на Комисията за за защита наличните данни според решение от 2016 г. Нинова заяви по-късно в изявление, че не разбира защо Цветан Цветанов я обвинявал във фалшификация, но било тъжно, че управляват некомпетентни хора.

Александър Ненков от ГЕРБ пък заяви, че от партията не били свързвали името на Корнелия Нинова с "Цанков камък", затова не разбирали защо тя ги плаши със съд и попита зако соцлидерката не е казала какво по същество мисли за проекта, ча чиято рентабилност имало съмнения от години. 

От ГЕРБ в лицето на Антон Тодоров атакуваха левицата и за това, че по думите на Тодоров трябвало да се пита чеврената партия колко пъти Кирил Добрев се е срещал с банкера Цветан Василев. 

"Погледнете регистрационната книга на КТБ и вижте колко пъти Кирил Добрев е имал срещи с Цветан Василев и колко пъти от ГЕРБ сме имали. Той може да изнася лекции за Цветан Василев и се казва Кирил Добрев“, каза Тодоров.