Водещ руски експерт предложи на президента Владимир Путин да премести столицата от Москва отвъд Урал, съобщи телевизия Russia Today (RT).

Юрий Крупнов - шеф на Надзорния съвет на Института за миграция, демография  и  регионално развитие, изпратил до Путин доктрина за "размосквичване". В документа експертът критикува "хиперконцентрацията на население" в Московска област, в която живее една пета част от Русия.

В останалите петнадесетина мегаполиса пък са съсредоточени над 50 на сто от жителите на страната.

Крупнов се опасява, че вътрешната миграция може да постави под въпрос геополитическите предимства на Русия и дори да доведе до загуба на суверенитет над обширни нейни територии, които страдат от тежко обезлюдяване. И това ще повлече още куп проблеми, като се стигне до ново намаляване на населението заради нежеланието на семействата да раждат повече деца.

"Не е нормално в страна с територия, покриваща една седма от сушата, да живеем по-натясно, по-скучно и по-многоетажно от значително по-малки по територия страни като Великобритания или Франция", изтъква Крупнов.

За да бъде решен проблемът, Крупнов предлага да бъдат развивани ускорено Далечният Изток и Сибир, както и да бъде създадена ландшафтно-едноетажна урбанизация на големи площи там. Така руснаците трябва да бъдат извадени от теснотата, водеща според експерта до принудително ниска раждаемост, и отново да овладеят огромните пространства.

Той предлага на многодетните семейства да се раздават достатъчно големи парцели земя, до които предварително да има изградена инфраструктура. Юрий Крупнов има идеята да бъдат построени и хиляди малки градове, както и пътна мрежа до тях и помежду им.