Две доставки от Северна Корея за сирийската правителствена агенция, отговорна за химическите оръжия, са засечени от ООН през последните шест месеца, съобщава Ройтерс.

Агенцията се позовава на секретен доклад на ООН за нарушенията на санкциите, наложени на Северна Корея. Докладът, изготвен от независими експерти към организацията и представен пред Съвета за сигурност, не уточнява съдържанието на пратките.

"Експертите разследват възможно сътрудничество в областта на химическото, балистичното и конвенционалното въоръжаване между Сирия и КНДР", се казва в доклада, цитиран от Ройтерс. "Две държави членки са засекли товари, изпратени към Сирия. Друга държава членка е информирала експертите, че смята доставките за част от договор на KOMID със Сирия."

KOMID е Корейската агенция за развитие на оръжейната търговия. През 2009 г. тя е включена в черния списък на ООН и е смятана за ключова за износа на оръжия на Пхенян.

През март 2016 г. в черния списък са включени и представители на KOMID в Сирия.

"Получателите са сирийски компании, определени от Европейския съюз и САЩ за ключови за сирийския Център за научни изследвания, който според експертиите на ООН си сътрудничи с KOMID", се казва още в доклада.

Центърът за научни изследвания наблюдава програмата за химически оръжия на Сирия от 70-те години.

Според доклада на ООН сред разследваните нарушения са сътрудничество между КНДР и режима на президента Башар Асад по програмата на Сирия за ракети "Скъд" и по поддръжката на сирийските противоракетни системи. Експертите разследват също използването на невропаралитичен агент при убийството на полубрата на севернокорейския лидер Ким Чен Ун в Малайзия през февруари.

Мисиите на Сирия и Северна Корея в ООН не коментират изтеклия доклад.

Северна Корея е обект на санкции от страна на ООН от 2006 г. заради балистичната и ядрената си програма. В началото на август Съветът за сигурност единодушно прие резолюция, която затяга мерките срещу страната заради осъществените успешни тестове на междуконтинентални балистични ракети през юли. Санкциите, които според американски държавни служители ще намалят приходите от износ на страната с една трета, предизвикаха остра размяна на реплики между Пхенян и Вашингтон.

Сирия се съгласи да унищожи химическите си оръжия през 2013 г., но според дипломати и експерти страната не е изпълнила ангажимента си по сделката, договорена от САЩ и Русия.

Организацията за забрана на химическите оръжия твърди, че невропаралитичният газ зарин е използван поне два пъти по време на продължилата над шест години гражданска война в Сирия, а атаките с хлор се осъществяват по-често. Режимът на Асад отрича обвиненията. Производството, съхранението и използването на химически оръжия е забранено през 1993 г. от Конвенцията за забрана на химическото оръжие, подписана и ратифицирана от 190 държави.