Нито ми е била на акъла, нито ми е на ценза, нито на образованието – на нищо... Тя ме е гледала години наред в очите и казваше: „Аз те обожавам“. И това, да ми каже: „Не искам да седнеш до мене!" И "Ти нямаш деца.“

Така днес в кратката си пледоария пред съда обвиняемият Венцислав Василев обясни разрухата в отношенията му с жена си Елена. Мъжът застреля с 5 куршума по-младата си с над 20 години втора съпруга в петък в градинка в жк "Лагера" в София.

Днес се оказа, че Василев е с тежка форма на рак на простатата с разсейки в много органи и дори през септември трябва да влезе на химиотерапия.

Той обаче използва даденото му право на дума, за да опише продължилия си 12 години брак, след който останал без нищо.

"Това са 12 години, започнали с една огромна любов, продължил от моя страна с унищожаване на един перфектен първи 25-годишен брак, благодарение на Елена Василева.... Оставяне на семейство и две деца, с които не ми се позволяваше дори да се чувам, пък камо ли да се виждам. С две внучки, които днес дори не ме познават", каза той.

Мъжът, който вече изгубил по думите му всичко - и движимо и недвижимо заради нея, и се налага да живее и работи в Ямбол, описа съпругата си като алкохоличка, която допреди 1 година дори не е работила, освен назначена в негови фирми.

Съжалявате ли за нещо, попита го още съдия Атанас Атанасов.

"Съжалявам само за разбитото първо семейство", отговори пред смълчаната зала Василев.

Адвокатката Деница Димитрова специално обърна внимание на чистото му съдебно минало, на тежкото заболяване и че е наел постоянен адрес близо до Онкологията в София, където да бъде на разположение за процедури.

Въпреки това прокуратурата настоя, че престъплението е изключително тежко - стреляно е 5 пъти в заведение със 7 маси, на които е имало клиенти, включително майки с деца.

Обвиняемият репликира:

"Тази квартална кръчма, в която Елена Василева редовно пие, е градинка. Беше самичка на пейка, а зад нея е трева, земя и храсти - странно се "оправда" стрелецът, като подчерта, че я уцелил с всичките куршуми. - Тя не ми даде след 12 години брак да седна, да говорим за децата."

По повод заболяването му обвинителят Виктор Тартчев се беше подготвил и съобщи, че проучване сочи, че лечението на тежката болест няма да се усложни от ареста.

Василев нарече прокурора "много симпатичен", поправи го добронамерено, че изстрелите не били, както той казва 6, а пет (?!) и каза, че служителите в ареста били "много мили и услужливи"... 

В постановлението си съдия Атанас Атанасов отсъди, че очевидно в момента Василев е с лабилна психика.

"И в същия момент е в състояние, което налага неговото изолиране от обществото – заради съществуващата реална опасност да извърши ново противообществено деяние, както по отношение на него самия, така и на останали членове на обществото", подчерта съдията.

Мярката може да се обжалва.