Руските хакери "Фенси Беърс" направиха поредно разкритие за прикрита и разрешена употреба на допинг, като този път твърдят, че са се добрали до документи, уличаващи стотици футболисти. Сред тях има големи имена - аржентинците Карлос Тевес и Хуан Себастиан Верон, германецът Марио Гомес, холандецът Дирк Каут, италианецът Винченцо Якуинта и т.н.

"Фенси Беърс" нашумяха в последните години, след като разкриха, че прочути спортисти са вземали забранени вещества със знанието на Световната антидопингова агенция (УАДА). Сред тях са сестрите Винъс и Серина Уилямс, колоездачите Брадли Уигинс и Крис Фруум, лекоатлетът Мо Фара... УАДА контрира, че всичко е било по правилата, тъй като въпросните състезатели са приемали медикаменти с определена терапевтична цел и са имали разрешение от агенцията. 

Според хакерите през 2015 г. с допинг са уличени, но не са наказани, повече от 150 футболисти. През 2016-а числото нараства на над 200.

"Фенси Беърс" разполагат с документ, в който личат имената на 25 играчи, приемали забранени субстанции по време на Мондиал 2010 в Южна Африка. 

Най-голям е броят на аржентинците - петима, а германците са четирима и т.н. В списъка личат 12 национални отбора, сред които и вицешампионът Холандия с Дирк Каут.

Всичките 25-има са дали положителни проби, но не са наказани, тъй като са използвали препаратите с терапевтична цел, а ФИФА и УАДА са знаели.