Вече едно денонощие, в България няма никаква реакция на изтеглянето на сръбските дипломати от Скопие. Световната преса гърми, официална (и неофициална) София мълчи.

ГЕРБ и БСП се занимават с махленско заяждане, докато външният министър на Сърбия, комунистът Ивица Дачич, ясно намеква за връзка между скандала със Скопие и договора между Македония и България ("знаем какво сте подписвали")...

Сега е моментът българското правителство да защити безспорните си постижения в отношенията с Македония. Необходимо е изразеното на думи "приятелство и добросъседство" да бъде подкрепено с дела. 

България трябва да изрази загриженост и ясно неодобрение към агресивната сръбска акция, МВнР да осъществи формални консултации с посланиците в Белград и Скопие.

И преди всичко - приоритетът "разширяване на ЕС със Западните Балкани" да бъде публично преосмислен. Слагането на Сърбия, Босна, Косово и Албания в един кюп с Македония е против нашия стратегически национален интерес.

Напротив - преговорите със Сърбия трябва да бъдат поставени под условие за прекратяване на антибългарската пропаганда на Дачич, имперския манталитет към Скопие и насърчаване на антибългарските кампании там. С Албания - под условие за успокояване на великоалбанските блянове и ограничаване на намесата (често под турска диктовка) в македонската политика.

Препечатваме коментара от страницата във фейсбук на автора. Заглавието е на редакцията.