Литва стана първата бивша съветска република, която внесе втечнен природен газ от САЩ. Първата партида бе доставена в понеделник, 21 август, на фона на обещанията на Вашингтон да намали зависимостта на Европа от доставките на природен газ от Русия.

Тази партида втечнен природен газ на борда на танкера "Клийн оушън" има огромно символично значение, тъй като Литва се стреми да укрепи връзките си със САЩ и да си гарантира подкрепата на Вашингтон след анексирането на Крим от Москва през 2014 г.

Увеличаване на обема на доставките на американски природен газ, предизвикан от шистовата революция в САЩ, все по-често се наблюдава в тези региони, които руската държавна газова компания "Газпром" дълго време смяташе за свой "заден двор".

Литва вече внася втечнен природен газ от Норвегия от момента, в който през 2014 г. откри своя първи терминал за втечнен газ, и тя се стреми да покаже на Москва, че има редица варианти за получаване на това гориво, включително от най-голямата в света икономическа и военна сила.

Литва внася втечнен природен газ от Норвегия на терминала в Клайпеда. Снимка Уикипедия

"Тази партида втечнен природен газ от САЩ има историческо и символично значение, тъй като Русия смята Литва за свой "заден двор" и един от традиционните пазари за монопола на "Газпром", отбеляза Агния Григас - научен сътрудник от Атлантическия съвет и автор на книгата "Новата геополитика на природния газ".

"Това се превърна и в сигнал от страна на американската индустрия за втечнен природен газ, че те могат да дойдат в който и да било регион и да отправят предизвикателство към "Газпром". Между другото Литва се надява да укрепи търговските си връзки със САЩ, за да си гарантира подкрепата на Вашингтон."

"Газпром" смята, че нейният газ може да конкурира американския втечнен природен газ по цена, а Москва разкритикува САЩ за стремежа им да налагат санкции, насочени срещу проекти за изграждане на газопроводи.

В понеделник, 21 август, литовският министър на енергетиката Жигимантас Вайчюнас заяви, че доставките на газ от терминала за износ "Шениър енерджи", разположен на северното крайбрежие на Мексиканския залив, на плаващия терминал в литовския град Клайпеда, са били осъществени по цени, които напълно може да се конкурират с цената на руския газ, доставен по тръбопровода.

"Щастливи сме, че достигнахме такъв етап, на който вносът на американски газ стана не само политически желателен, но и търговски целесъобразен", отбеляза Вайчюнас.

Ако не се брои Аляска, "Шениър" стана първата американска компания, изнасяща втечнен природен газ от континенталната част, и която изпрати вече над 160 партиди от мига на започване на работа през февруари 2016 г. По-голямата част от тези пратки бяха изпратени в рамките на действието на дългосрочни договори, макар тази компания да продава част от газа на спот пазара чрез своето лондонско търговско подразделение.

По-голямата част от товарите на "Шениър" отплава за Латинска Америка и Азия, но нейният газ от време на време идваше и в европейски страни - през последните 18 месеца тази компания изпрати свой газ в Испания, Италия, Великобритания, Холандия и Полша.

В речта си, която Доналд Тръмп произнесе в Полша през юли, той отбеляза, че обемите на доставките на американски природен газ за Европа ще се увеличат, тъй като американският природен газ е бил особено топло посрещнат от пронатовските политици в Централна Европа и балтийските страни.

И двете страни говорят за увеличаване на обемите на доставките. В понеделник, 21 август, президентът на "Шениър" Джак Фаско заяви, че компанията му с нетърпение "очаква продължение на тези отношения" с Литва.

Очаква се доставките на втечнен природен газ да се увеличат почти с 50 на сто от 2015 до 2020 г. и газът да бъде доставян в други страни по света от САЩ, Австралия и други източници.

Това позволява да бъдат изградени връзки в рамките на регионалните пазари за природен газ и, както се очаква, в дългосрочна перспектива ще направи търговията с втечнен газ по-приличаща на търговията с петрол - цените ще се определят чрез сделки с наличния товар, а търговците ще получат по-значителен дял на пазара.

-------

* Авторът е редактор по въпросите на енергийните пазари на в. "Файненшъл таймс", където е публикувана статията.