Върховният съд в Индия обяви спорната практика за бърз развод при мюсюлманите в страната за противоконституционна, съобщават британски медии. Решението е възприемано като “историческа победа“ за мюсюлманските жени в страната, които дълго време твърдяха, че законът за разводите нарушава тяхното право на равнопоставеност.

Обичаят дава възможност на мъжете да се разведат със съпругата си, изричайки три пъти думата "талак", която в превод означава "развеждам се с теб".

Законът няма да се прилага за шест месеца, докато правителството разработи нова законова рамка - проблем в страна, която няма единен корпус от закони за брак и развод, приложими за всеки гражданин. Спорната практика беше забранена в редица ислямски страни като Пакистан и Бангладеш, но не и в Индия, страната с най-голямо в света мюсюлманско малцинство, както и в още няколко държави с предимно сунитско население.

Активисти изтъкват, че през годините хиляди жени, особено такива от бедни семейства, са отхвърлени от съпрузите си по този начин. Те често остават на улицата, принудени са да се върнат в домовете на родителите си или да живеят в мизерия.

Няколко жертви на спорната практика подадоха искове във Върховния съд. В последно време зачестиха експресните разводи с "троен талак" в Skype и Whatsapp.

Разводите посредством тройното изричане на "талак" не се споменават в Корана и не са регламентирани от мюсюлманското право (шариат), но се прилага от векове. Според свещената книга на мюсюлманите за развод са необходими поне три месеца, в които съпрузите могат да обмислят постъпката си и да се сдобрят.

Все пак двама от петимата гласували магистрати се обявиха против решението, като единият от тях каза, че "личното право" не може да бъде повлияно от конституционен съд. Досега мюсюлмански духовници също са споделяли подобна позиция, заявявайки, че държавата и съдилищата не могат да се месят в подобни въпроси. Съдиите, които не подкрепиха решението, призоваха въпросът да бъде отнесен към парламента.

Решението на съда е силно послание и към мюсюлманското духовенство в страната, коментира Гийта Панде от Би Би Си. Комисията за мюсюлмански правни въпроси в Индия нарича обичая “осъдителен“, но изтъква, че не е работа на съда и правителството да се месят в традициите. Решението на Върховния съд, който е една от най-прогресивните институции в страната, потвърждава върховенството на светския правов ред.

Правителството на Индия подкрепя прекратяването на практиката. Премиерът Нарендра Моди призовава няколко пъти обичаят да влезе в съда. Затова той приветства решението на Върховния съд като “историческо“:

"Решението на Върховния съд за "тройния талак" е историческо. То гарантира равенството на мюсюлманските жени и е важна мярка за овластяване на жените", написа Моди в туитър.

Шаяра Бано, една от жените, подали иск срещу обичая, призова решението на съда да не се политизира:

Усещала съм болката от разбиването на семейството. Надявам се никой да не бъде поставян в такава ситуация в бъдеще.“

В Индия, а и по целия свят в социалната мрежа туитър се разпространява хаштагът #Tripletalaq в подкрепа на решението на Върховния съд.