Председателят на Държавна агенция “Технически операции” Цветан Китов ще бъде преназначен. Това става ясно от дневния ред за днешното заседание на Министерския съвет.

Вносител на точката е министър-председателят Бойко Борисов, който пряко отговаря за работата на агенцията за реализиране на специалните разузнавателни средства.

Правителството ще предложи повторното назначаване на Китов заради промяна в Закона за СРС от 2015 г., която прехвърля това правомощие на президента.

За да се осъществи назначаване на председателя на ДАТО, е нужен указ на държавния глава, като правителството прави предложението за това. На практика две години Китов е ръководил ДАТО, без докрай да е изпълнен законът.

Цветан Китов е дългогодишен служител на МВР, работил е в “Оперативно-техническа информация” и в Националната служба "Сигурност". Постъпва в ДАНС при нейното създаване през 2013 г. От август 2013 г. е заместник-председател на ДАТО, а от октомври 2013 г. е назначен и за председател на ДАТО.

Преназначаването на Китов се извършва в контекста на отнетия допуск за достъп до класифицирана информация на заместник-председателя на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства Георги Гатев и твърденията на председателя на Бюрото за допуснати нарушения от службите при приложение на системите за проследяване на съобщения и телефонни разговори.

Китов (в средата) в добра компания: Борислав Сарафов и бившия шеф на ДАНС Владимир Писанчев, назначен след неколкочасовото пребиваване на Пеевски на поста. Снимка БГНЕС

Самият Китов бе възлов свидетел по т. нар. казус "Червеи". Делото завърши с осъдителна условна присъда само за подписвалата разрешения над срока бивша шефка на СГС Владимира Янева, но не донесе никакви последствия до всички от изпълнителната власт, осъществявали операцията.

По делото, по което се явяваха като свидетели бившият министър Цветлин Йовчев, ексшефът на ДАНС Владимир Писанчев и мн. др., Китов засвидетелства, че някой си е подал устен сигнал (от който няма останали писмени следи, б.р.) и на базата на него ДАНС се е задействала да се включи към тайния МВР масив - Централен полицейски регистър.

Основната версия на ръководството на МВР и спецслужбите от времето на кабинета на Орешарски веднага след неуспешния опит Делян Пеевски да стане шеф на ДАНС е, че от операцията нищо не е излязло. Според други обаче източените данни от целия Централен полицейски регистър на МВР просто ги няма в ДАНС.

Шефът на Вътрешна сигурност от онова време - Тодор Костадинов, получи само административно наказание глоба.