"Ако трябва, ще закрием правителството, но ще построим стената (на границата с Мексико - б.р.)", заяви американският президент Тръмп на митинг във Финикс, щата Аризона.

Той произнесе 80-минутна реч пред свои привърженици, предаде Би Би Си. Събитието се състоя в конгресния център във Финикс.

Тръмп отново се нахвърли срещу медиите:

"Време е да изобличим лъжите на мошеническите медии и да разкрием ролята им в подбуждането към насилие. Единствените, които дават платформа на групите, всяващи омраза, са самите медии и фалшивите новини."

Поводът бяха нападките срещу него заради изказванията му по повод расисткото убийство в Шарлотсвил, Вирджиния, на 12 август.

"Те не съобщават фактите, те не искат да съобщят, че аз се изказах твърдо против неонацистите, белите расисти и Кей Кей Кей (Ку-клукс клан - б.р.)". Онова, което се случи в Шарлотсвил, удари в сърцевината на Америка и тази вечер цялата тази арена единодушно осъжда негодниците, които всяха омраза и извършиха насилие“, каза Тръмп.

В това време привържениците на Тръмп скандираха:

"Вдигни стената!"

А протестиращи срещу президента отговаряха:

"Срам, срам, срам" и "Не на Тръмп, не на Кей Кей Кей, не на фашистки Съединени щати."

Митингът се състоя въпреки молбата на кмета на Финикс Грег Стантън Тръмп да го отложи, за да даде време за помирение след събитията в Шарлотсвил. 

В конгресния център не отиде никой от двамата сенатори от Аризона - Джон Маккейн и Джеф Флейк.

Същевременно Тръмп обеща, че ще се опита да помилва скандалния бивш шериф на Аризона Джо Арпайо. Пазителят на реда се прочу с безкомпромисността си срещу нелегалните имигранти. Арпайо бе признат за виновен, че е нарушил съдебна заповед от 2001 г., която му забранява да задържа имигранти, които не са заподозрени в извършване на щатско престъпление. Помилването обаче нямало да стане сега, тъй като щяло да доведе до разногласия.

Президентът се изказа и по международни въпроси. За пореден път той обеща да прати в историята НАФТА - Северноамериканското споразумение за свободна търговия, в което членуват САЩ, Канада и Мексико.

Тръмп говори и за Северна Корея, като изрази надеждата за намаляване на напрежението около ядрената и ракетната програма на Пхенян. За лидера на КНДР Ким Чен Ун президентът заяви:

"Уважавам факта, че той започна да ни уважава. И може би не, но може би нещо положително може да се случи."