Американският държавен секретар Рекс Тилърсън заяви, че Русия нарушава международните норми, като въоръжава талибаните в Афганистан.

Това стана на редовния му брифинг. Само ден по-рано президентът Доналд Тръмп заяви, че скоро ще изпрати допълнителни 4000 военнослужещи в Афганистан, за да помогне на правителството в Кабул да се справи с надигналите се отново ислямистки бунтовници.

Журналист попита Тилърсън защо Тръмп не е споменал, че Русия въоръжава талибаните, за което съвсем открито е говорил генерал Джон Никълсън - командващият войските на САЩ в Афганистан. Именно неговото уволнение предложи наскоро президентът с мотива, че е недоволен от развоя на войната.

"По отношение на коментара за Русия в смисъл, че Русия доставя оръжие на талибаните, това очевидно е нарушение на международните норми и е нарушение на нормите на Съвета за сигурност на ООН. Ние наистина ще се противопоставим на това и ще призовем Русия да обърне внимание. Ако някой доставя оръжия, това трябва да става чрез афганистанското правителство", отговори дипломат номер 1 на Вашингтон.

Преди месец Си Ен Ен също обвини Москва, че въоръжава талибаните. Бунтовници предоставиха на програмата видеоклипове, на които твърдяха, че се виждат автомати "Калашников", снайпери и тежки картечници. Според експерти по оръжията обаче няма знаци, доказващи произхода им.