За абсурден казус - гражданско дело, което дори не може да започне вече 3 години, защото съдиите от 20 районни съдилища в Североизточна България си правят отвод, пише "Правен свят".

Магистратите от Силистра, Дулово, Тутракан, Разград, Исперих, Кубрат, Добрич, Балчик, Тервел, Каварна, Генерал Тошево, Варна, Провадия, Девня, Шумен, Нови Пазар, Велики Преслав, Търговище, Попово и Омуртаг се оттеглят само защото ищецът е заявил, че те са предубедени и иска казусът му да бъде гледан в София.

Куриозният случай е достигнал до Върховния касационен съд (ВКС) и е предизвикал възмущението на върховните съдии, които са взели решение да изпратят определението си до председателите на всички окръжни съдилища в Североизточна България, за да организират повишаване на квалификацията на районните съдии в региона, допълва правният сайт.

От определението на ВКС не става ясно за какво е делото, а само, че първоначално е образувано в Тутраканския районен съд. Исковата молба е внесена на 15 август 2014 г.

След отводите на 20 районни съдилища казусът стига до Апелативния съд във Варна и той го праща на ВКС, за да определи къде да бъде разгледана исковата молба.

Ето какво заявяват върховните съдии Светла Цачева, Албена Бонева и Боян Цонев в определението си, с което изпращат делото в РС-Бяла:

"Съдиите от двадесетте съда последователно са се отвели от разглеждане на исковата молба по съображения, че ищецът прави отвод на всички съдии от Източна България и желае делото му да се гледа от софийски съд. Според съдиите това обуславяло основание за отвода им, ищецът имал право делото му да се гледа от друг съд, щом смятал, че съдиите от Източна България били предубедени. В определенията на окръжните съдилища по чл. 23 ГПК, с които делото е препращано на следващ район от съдебния район не е взето отношение към основанията за отвод на районните съдилища". И констатират, че от внасянето на исковата молба до постъпването на делото във ВКС само заради отводите на районните съдилища, са изминали три години.

В определението си върховните съдии сочат, че отводите на десетки съдии от делото изобщо не отговарят на основанията в чл. 22 ГПК (който именно постановява кое е такова основание, б.р.).

"Всички основания за отвод се основават на фактически основания, които пораждат основателно съмнение в безпристрастието на съдията, но само по себе си твърдение на страна, че съдът не е безпристрастен, включително и позоваване на някое от изброените обстоятелства по чл. 22, т. 1 – 5 ГПК, щом не отговаря на обективната действителност не може да послужи като основание за отвод", заявяват Цачева, Бонева и Цонев.

ВКС сочи, че никой от районните съдии не се е отвел, защото е намерил, че е до такава степен предубеден, че е невъзможно да се произнесе безпристрастно по казуса.

И сочи какви са последиците от подобно поведение на съдиите.

"Уважаване на всеки отвод на страна, "за да не си мисли тя, че съдът, който се произнася по делото е предубеден", не само не е в съответствие с нормата на чл. 22 ГПК, но още и позволява на страната сама да избира съдебен състав, да протака недопустимо делото; би могло да се използва и като начин за "освобождаване" от нежелано дело и натоварване на колега", пише в определението.

Върховните съдии специално подчертават: "Правната възможност да се иска отвод на съдия е недопустимо да се използва от страните за постигане на някоя от целите - протакане на делото, избор на съдия или съдебен район, натиск върху съда и пр.

"На практика съдилищата, самоотвеждайки се или уважавайки неоснователните отводи на страната, оскъпяват процеса, забавят значително разрешаването на спора, ограничават по същество достъпа до съд и евентуално финансово натоварват насрещната страна", пишат Цачева, Бонева и Цонев.

След като дава тези базисни разяснения за задълженията на съдията, съставът на ВКС заявява, че намира за необходимо препис от определението му да бъде  изпратен до председателите на Апелативния съд във Варна и на окръжните съдилища във Варна, Търговище, Добрич, Разград и Силистра, за да организират повишаване на квалификацията на съдилищата от районите си.

Освен това ВКС разпорежда препис от определението му за сведение да получат и магистратите във всичките 20 съдилища, които са се отвели от делото.