"Обиждате ме лично като ме слагате в множествено число с Орешарски".

Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на среща със синдикати и работодатели в парламента. Повод за думите му бе общата декларация на синдикати и работодатели отпреди два дни. В нея се настояваше политиците да предприемат незабавни действия за успокояване на ситуацията в България и дори се споменаваше, че може да се премине към радикални действия, ако това не се случи.

Борисов настоя ГЕРБ да не бъде слагана под общ знаменател с партиите, които управляват през последната година. 

"Когато гласуваха Сметната палата да бъде изцяло на БСП, ДПС и "Атака", без победилата за тази една година два пъти политическа партия, вие си затраяхте. Когато приеха закон за МВР и "Атака" услужливо стоеше в парламента и бетонираха лясковския герой за 5 години напред, си затраяхте. Искате да ни сложите в един кюп", гневно заяви Борисов.

Той припомни, че е участвал в няколко консултации между партиите и нито една от постигнатите договорки след това не е била спазена, а са започнали "безумни договаряния и още по-безумни назначения в 12 без 5". Той упрекна синдикатите и работодателите, че искат от ГЕРБ солидарно да носи отговорност с тези, които правят това.

Борисов скочи на работодетели и синдикати, че го слагали в един кюп с Орешарски.

"Не приемам от синдикат да ми се казва: "Оня, дето ще се върне на бял кон". Оня или тоя не го решава синдикатът, нито го решават работотдателите, нито го решават партиите. Кой ще управлява никой не знае", продължи да се ядосва Борисов.

Според него виновни за катастрофата в държавата са Пламен Орешарски, Петър Чобанов и Таня Андреева.

От името на профсъюзите пръв думата взе президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев. Той припомни, че неговият синдикат е бил против този бюджет на НЗОК и обяви здравната министърка Таня Андреева за "най-голямото недоразумение на кабинета". Според Тренчев драмата в здравеоопазването е "страховита". 

"Защо името на Орешарски не фигурира до недоразумението Таня Андреева, Орешарски каза, че няма нужда да се актуализира бюджетът на НЗОК", каза обаче Борисов, имайки предвид изказване на премиера отпреди няколко дни.

Д-р Тренчев видя вината на ГЕРБ в липсата на кворум в Народното събрание, която често се дължи на тяхното отсъствие, и по този начин не дава възможност да се стартират определени процедури. Борисов обаче повтори за пореден път, че кворумът е отговорност на мнозинството.

Според президента на КНСБ Пламен Димитров никой не трябва да се обижда от общата декларация на синдикати и работодатели, защото всеки има някаква отговорност за състоянието на държавата.

"Забравихте ли какво стана по времето на Дянков, бюджетът на касата за миналата година беше с дефицит", каза Димитров.

Според него политическата криза вече се прехвърля в икономиката, но страната е фискално стабилна.

"Очакваме партиите да си говорят".

Това каза пък Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Според него бизнесът не иска да бъде вкарван в политически диалози. Той съобщи, че сутринта е имало среща с премиера Пламен Орешарски, на която той е казал, че има два варианта за актуализацията на бюджета на НЗОК. Велев добави, че очаква от ГЕРБ да не нагнетява напрежението. И упрекна Борисов, че с изказванията си, че държавата е фалирала, е принудил хората да си теглят парите от банките.

Работодатели и синдикати не позволиха на Борисов да им се кара.

"Я се дръжте прилично", ядосано му отвърна Борисов и поиска от бизнеса да разкритикува Сергей Станишев, който твърди, че кабинетът на ГЕРБ е изял фискалния резерв.

"Имаме усещането, че ни се карате г-н Борисов", реагира шефът на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев.

Според него има пълен произвол от страна на политическия елит по отношение на законите, които той определи като "лоши". Затова упрекът в декларацията бил към всички партии. "Защо упреквате всички", възразиха депутати от ГЕРБ, които също бяха на срещата. "Защото от една година си играете на котка и мишка", отвърна им Данев.

"Къде бяхте на 19 юни 2013 г.?"

С този въпрос се обърна към Борисов шефът на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Огнян Донев, който е и издател на Клуб Z. Той припомни, че още на тази дата от КРИБ са поискали оставката на премиера, а голяма част от активното население е излязло на улицата. "Сигурно 40-50% от тях са били от ГЕРБ", отговори му Борисов.

Донев каза, че КРИБ не е отказала нито една покана за разговор и конструктивен диалог от партии, но през последната година се оказало, че организацията не е фактор. Той обясни, че заради позицията си срещу правителството нито една от фирмите в КРИБ не е била облагодетелствана.

"Напротив, бяхме пренебрегнати. Радвам се на този катарзис, че вече всички говорим за оставка", каза Донев.

Той все пак призова депутатите от ГЕРБ да не позволяват да бъде приет законът за защита на конкуренцията, който засяга веригите за хранителни стоки, като го определи като "лобистки".

Накрая Борисов се извини, ако по време на разговора е бил по-рязък. Той каза, че ще бъде на разположение на синдикатите и работодателите за бъдещи разговори.