Арест за един от най-известните режисьори в руския театър, Кирил Серебренников, съобщават редица световни медии. Мнозина творци се опасяват, че това е поредният случай на репресия към хора на изкуството, несъгласни с политиката в Русия.

Серебренников е обвинен в злоупотреба с държавни средства в размер на 68 млн. рубли (около 1,9 млн. лева). Арестът му във вторник бе показен – по време на снимки на документален филм за съветската попзвезда Виктор Цой в Санкт Петербург. Рeжисьорът е ескортиран до Москва, но при разпита е отрекъл обвиненията, предават руските медии. Серебренников е прекарал нощта в ареста. В следващите 48 часа предстои съдът да реши да остане ли там, или да бъде пуснат под домашен арест.

Кирил Серебренников е прочут с работата си на сцената и екрана. Директор е на центъра „Гогол“ – прогресивен експериментален театър, посещаван от либерални московчани. Театърът е известен със съвременни продукции, които третират политически и сексуални теми – рядкост на сцената в Москва.

Серебренников бе задържан за пръв път от следователите през май и разпитан като свидетел по дело за измама в центъра „Гогол“ – за изразходване на средства, дадени за спектакъла „Сън в лятна нощ“, който не бил игран. За да докаже, че това не е истина, екипът даде на следователите рецензии за спектакъла, излезли в медиите – но те не бяха приети като доказателствен материал.

Това предизвика реакции в негова подкрепа от театрали в Москва и коментари, че атаката е политическа. Но случаят не приключи там – колеги на Серебренников бяха задържани и според руските медии някои от тях са дали показания срещу него.

В интервю пред „Зюддойче цайтунг“ по-рано този месец режисьорът разкри, че е конфискуван задграничният му паспорт.

Преди месец спектакълът на Серебренников, посветен на живота на легендарния балетист Рудолф Нуреев, бе свален преди премиерата в Болшой театър. Официално причината за спирането бе, че представлението не е готово, но според слухове театърът е бил подложен на натиск да свали балетния спектакъл заради репутацията на Серебренников и откритото показване на хомосексуални взаимоотношения в продукцията.

След ареста Серебренников получи вълна от подкрепа от хора на изкуството в Русия. Владимир Урин, директорът на Болшой, заяви, че Серебренников е „надарен и талантлив мъж“ и „голям творец“.

Малко след първоначалния разпит на Серебренников през май руският президент Владимир Путин бе запитан за случая от актьор по време на събитие в Кремъл. Той отговори: „Глупаци“, очевидно визиращ следствието. Това бе прието от мнозина като знак от Кремъл да бъде спряна кампанията срещу режисьора, но вместо това руските власти продължиха натиска срещу него и колегите му.

След задържането на Серебренников във вторник писателят Борис Акунин написа във фейсбук, че арестът не би могъл да се случи без одобрението на Путин, както и че е знак за „ново ниво на съществуване с нови правила“ в страната.

"Площад Славейков"