“Не бива да допускаме възвръщането на циничната политика на определяне зони на влияние, когато великите сили превръщат държави и народи във фигури като на шахматната дъска”, заяви днес в Талин германският президент Франк-Валтер Щайнмайер.

Държавният глава изнесе лекция в Естонската академия на науките на тема “Историческите връзки и съвместното бъдеще на Естония и Германия”. 
Поводът е годишнината от подписването на пакта Молотов-Рибентроп на 23 август 1939 г. 

Щайнмайер посочи, че тази дата за германците е толкова съдбовна, колкото и вероломното нападение на Хитлеровия райх над СССР. Той го нарече “унищожителна война на нацистка Германия срещу Съветския съюз”. Ето защо една от историческите поуки е и отговорността никога повече да не се допуска безмълвие и сляпа ненавист към Русия, посочи ораторът.

Същевременно той категорично осъди анексирането на Крим в разрез с международното право, както и целенасочената дезинформация, разпространявана от Москва, но изрично подчерта: “Ние не търсим конфронтация, а диалог.”

Външният министър на съседна Латвия Едгарс Ринкевичс окачестви визитата на Щайнмайер в Балтика като ясен и недвусмислен сигнал – Германия е заинтересована от сътрудничество с Литва, Латвия и Естония.

Днес следобед се очаква германският президент да посети Музея на окупацията в латвийската столица Рига. Експозицията е посветена на 50-годишната окупация на балтийските държави.

Утре Щайнмайер ще се срещне с войници от германския военен контингент, разположен на територията на Литва в рамките на мисия на НАТО с цел за укрепване на източния фланг на пакта.

Според наблюдатели важни теми по време на посещението му в Балтика са обтегнатите отношения на трите бивши съветски републики с Русия, както и процесите и проблемите в ЕС.