"Неаргументирано, незаконосъобразно, а от морална гледна точка - незаслужено и несправедливо" - така собственикът на застрахователната компания "Надежда", която се оказа с отнет лиценз и забрана за сключване на договори - Виктор Серов коментира решението на Комисията за финансов надзор. 

Серов притежава 90 % от капитала на компанията чрез "Ви Веста Холдинг". Компанията има сключени договори за застраховки с Министерството на отбрана, АЕЦ "Козлодуй", Националната електрическа компания, "Български пощи" и т. н. 

Преди няколко дни стана ясно, че КФН е отнела лиценза на застрахователя и това е станало още на 16 юни. От тази дата фактически е спряна дейността на компанията със забраната за подписване на договори. Надзорниците твърдят, че застрахователят е неплатежоспособен - тоест не отговаря на критериите за минимално капиталово изискване и капиталовото изискване за платежоспособност като недостигът е съответно от 4,1 и 3,6 млн. лв.

Серов вече е завел 9 дела в съда срещу решенията на КФН, но по собствените му думи както и когато и да се произнесат магистратите - с бизнеса на компанията ще е свършено. Ако съдът не уважи жалбите на собственика срещу решенията на надзора, той така и така ще поиска обявяване на компанията в несъстоятелност.

"Компанията "Надежда", макар и една от малките на пазара с дял от 0,6-1%, е компания с 12-13-годишна история. За миналата финансова година е реализирала ръст на премийния приход от 38 пъти. Активите са увеличени три пъти – от 7,6 на 22 милиона лева. Компанията е платила данъци на българската и италианската държава в размер на 2,6 милиона лева. Става дума за преуспяваша компания, която за 2016 г. е и най-бързо развиващата се такава в сектора. Да кажеш за такава компания, че е неплатежоспособна, е не само абсурдно, но лишено от обективна връзка с действителността", заяви Серов днес.

Той е категоричен, че вярва на българския съд, но това не значи, че компанията няма да се защити и пред Европейския съд, и пред европейския надзорен орган, а вероятно това ще направят и италианските клиенти на фирмата. 

Серов намекна, че целта на акцията може да е да се удари италианския бизнес на "Надежда", а самият той ще бъде продаден "на някой заслужил", при това заедно с техническия резерв към застраховките от 11,5 млн. лв.

Основният скок в бизнеса си компанията прави през миналата година. Тя стъпва на италианския пазар с нишовата застраховка "Гаранции", разработена за участието в обществени поръчки на италианското правителство и местни власти. Клиенти на "Надежда" са правителството на Италия, властите в Рим, община Милано, министерствата на икономиката, екологията и вътрешните работи, агенции.

По думите на Серов вече 70 дни, откакто няма приходи, компанията продължава да плаща полици на клиентите си.

"Компанията ще продължи да си плаща задълженията по действащите договори. Може и да ви прозвучи грубо, но ние сме пълни с пари", каза бизнесменът.

По думите му договорите с всички големи клиенти на компанията се изпълняват коректно, включително контрактите с Министерството на отбраната, АЕЦ "Козлодуй" и НЕК. От Министерството на отбраната във вторник потвърдиха, че се правят плащания по застраховката "Злополука", а случаите на непризнати претенции са пратени на КФН.

Според Серов въпросните случаи, за които се говори в становището на военното министерство са 4 на брой, случаите на непризнати претенции са стандартни и нямат връзка с отнемането на лиценза. И четирите случая от общо 25 000 застраховани в МО срещу "Злополука" са за цивилни, а не за военни служители на отбраната. Един от проблемните случаи бил свързан със служителка от централата в София, която претендирала, че си е наранила крака на връщане от работа. Била стъпила в пространството между мотриса на метрото и перона. Въпреки че от "Метрополитен" отговорили, че камерите не се регистрирали такъв инцидент, компанията в крайна сметка платила обезщетение от 2000 лв.