Гражданите вече няма да бъдат задължавани да носят на хартия свидетелство за граждански брак и нотариален акт в различните държавни и общински администрации.

Това обаче ще важи само ако тези документи са издадени след 2000 г. Това съобщиха вицепремиерът Томислав Дончев и шефът на Държавна агенция "Електронно управление" Росен Желязков след заседанието на МС днес.

До края на годината 12 услуги трябва да бъдат дигитализирани и съответните документи няма да се изискват от гражданите на хартия, а ще идват в администрацията по служебен път.

За някои от услугите отпадането е само частично. Свидетелството за граждански брак ще се получава по административен ред само за родените след 1984 година, чиито документи са дигитализирани, както и тези, които са сключили брак след 2000 г.

Същото важи и за имотния регистър - нотариалните актове трябва да са издадени след  2000 г. 

49 закона и 70 нормативни акта ще бъдат променени, за да се дигитализират 12 хартиени услуги като измененията трябва да станат до края на 2017 г., съобщи Желязков.

До 31 декември 2017 г. всички административни органи трябва да премахнат изискването за предоставяне на хартиен носител от гражданите и бизнеса на основни удостоверителни документи и да предприемат необходимите стъпки за присъединяване към средата за обмен на данни между регистрите в администрацията.

Решението задължава административните органи, първични администратори на данни, да впишат в Административния регистър като вътрешноадминистративни следните удостоверителни услуги:

- Удостоверение за вписани в регистър БУЛСТАТ обстоятелства, издавано от Агенция по вписванията;

- Удостоверение за вписванията, отбелязванията или заличаванията по партида на физическо/юридическо лице в Имотния регистър;

- Удостоверение за актуално състояние от Търговския регистър;

- Удостоверение за наличие или липса на задължения за публични държавни вземания, събирани от митническите органи, издавано от Агенция „Митници“;

- Удостоверение за семейно положение, издавано от общинска администрация;

- Удостоверение за съпруг/а, деца, издавано от общинска администрация;

- Удостоверение за брак, издавано от общинска администрация;

- Удостоверение за наличието или липсата на задължения, издавано от Национална агенция за приходите;

- Удостоверение обр. УП-7 за размер и вид на пенсия/и и добавка/и, издавано от Националния осигурителен институт;

- Удостоверение обр. УП-8 за доход от пенсия/и и добавка/и, издавано от Националния осигурителен институт;

- Удостоверение за признаване на придобито висше образование в чужбина, издавано от Националния център за информация и документация.