Белите националисти в Америка може да носят свастики, да изпъват ръце за нацистки поздрави и да скандират в защита на Blut und Boden ("кръв и земя"), за да ги видят всички. Те може да казват "Хайл Тръмп!" и да възхваляват наследството на основателя на Американската нацистка партия Джордж Линкълн Рокуел.

Но тези американски бели расисти не гледат към Германия.

А към Русия.

Не е нужно кой знае колко да бъде привлечена любовта на белите националисти към съвременна Москва - режима, чийто модел те искат да видят пренесен в САЩ. За Дейвид Дюк, който видя как книгите му се продават в руската Дума, Москва остава "ключ към оцеляването на белите". За Ричард Спенсър - един от основателите на алтернативната десница, женен за преводачката на полемичния руски антилиберал Александър Дугин - Кремъл е "най-мощната бяла сила на света". За Матю Хаймбах, който твърди, че би искал да види как САЩ се разпадат според етническите си граници, Владимир Путин се е превърнал в "лидер на свободния свят".

Игнорирайте многоконфесионалната, многоетническа същност на руската държава. Игнорирайте факта, че Москва поддържа най-голямата джамия в Европа, или че в Русия на Путин се намира един от най-големите контингенти от имигранти извън САЩ. Тези дейци на алтернативната десница се оказаха повече от способни да пренебрегнат тези основни реалности. За белите расисти, които предизвикаха кръвопролитие в Шарлотсвил, Русия остава последната и най-силна надежда за света, който те искат във Вашингтон.

А Русия доказа, че е прекалено готова да угажда на тези групи. Докато отношенията на Москва с неофашистките контингенти в цяла Европа - във Франция, в Унгария - са добре исвестни, по-малко се говори за нейните старателни усилия да отгледа съмишленици в САЩ.

През 2015 г. например Санкт Петербург бе домакин на едно от най-гръмките събирания на крайно десни идеолози, каквото Европа не бе виждала от години. Докато ораторите се редуваха на подиума, двама американци - Джаред Тейлър и Сам Диксън - ругаха политиката на Вашингтон за спазване на човешките права и равноправието на расите. Тейлър, когото самият Спенсър сочи като свой политически кръстник в белия национализъм и който записа автоматични телефонни обаждания от името на Тръмп по време на предизборната кампания, се присъедини към Диксън - някогашен адвокат на Ку-клукс клан, който похвали Путин, че е насърчил високата раждаемост сред белите руснаци. Самата организация, привлякла американците на конференцията, бе издънка на руска партия, създадена от руския вицепремиер Дмитрий Рогозин.

А рупорите на правителството в Москва с ентусиазъм рекламираха възгледите на американските неонацисти и бели националисти. Спенсър и жена му не само бяха приветствани като геополитически анализатори на финансирани от Кремъл оръдия като RT и "Спутник", но тези медии показаха, че нямат търпението да разпространяват крайнодясната теория. По време на спорната програма "Джейд Хелм"1 през 2015 г., когато въоръжени крайнодесни американски милиции бяха убедени, че президентът Барак Обама готви "нахлуване" в Тексас, един от водещите на телевизия RT се разрида, че няма съмнение, че планирането на "Джейд Хелм" е "разпалило един вид война... между Америка и самата нея".

Тези крясъци последваха разкриването от страна на ФБР на трима жители на Северна Каролина, планирали поредица от бомбени атентати, вероятно в отговор на предполагаемите планове на "Джейд Хелм". Един от хората, стоящи заад опитите за атаки с коли бомби в Канзас през миналата година, които щяха да убият десетки хора от местното бежанско население, също публикува материали от RT и хвалеше Путин. И за да бъдем точни, Русия не просто подкрепя крайнодесните гласове в САЩ - RT дори бе домакин на дебата през 2016 г. на американската Зелена партия и надмина всички други медии в насърчаването на кандидатурата на Джил Стейн, като клонеше и към крайнодесните кохорти.

Нищо от това, разбира се, не означава, че скорошното клане в Шарлотсвил може да бъде пряко приписано на Москва или че Джеймс Алекс Филдс-младши - предполагаемият терорист, извършил атаката, е бил част от по-големи и комплексни руски активни мероприятия. Засега дори не знаем има ли доказателства, че Филдс се придържа към пропутински, прокремълски идеи.

Но не можете да отделите присъствието на Филдс във Вирджиния от лицата, фигурите и фашистите, организирали митинга "Да обединим десницата", включително от Спенсър, Хаймбах и Дюк. В крайна краищата целта на кампанията на Кремъл за намеса в скорошните президентски избори не бе само да напълни Белия дом с приятелски лица. Тя не бе просто за вдигане на петролните и газовите санкции или за връщане на достъпа до западните кредитни пазари.

Това бе кампания, целяща да обърне САЩ срещу самите тях. Да култивира, насърчи и подтикне групи, които да създадат вътрешни безредици и да попречат на САЩ да насърчат либерален международен ред.

Америка, разкъсваща се на парчета, е един от мокрите сънища на тези, които са прикрити зад властта в Москва. След Шарлотсвил и след като Тръмп показа, че има малки възможности да осъди белите националисти, САЩ са на крачка от това да изпълнят желанието на Кремъл.

В такъв случай не е изненада, че през последната година Русия култивира американски сепаратисти от Тексас, Пуерто Рико и Калифорния. В крайна сметка те са идеологическите наследници на хората от Конфедерацията, чиито следи продължават да носят разруха и развалини в страната. И като всички бели националисти в момента те провеждат кампания на вътрешен тероризъм. Те са съзнателни агенти на усилията на Москва да спука Америка на Тръмп.

------

1Операция „Джейд Хелм-15” е тренировъчна програма на Министерството на вътрешната сигурност на САЩ. Целта е да бъде проверена готовността на федералните служби да реагират в случай на бунтове сред гражданското население.

* Авторът е американски журналист от Ню Йорк. Статията е публикувана във в. "Вашингтон пост".