Германската канцлерка Ангела Меркел заяви, че ако САЩ следват изолационистка политика, те никога няма да бъдат велики.

В остра реч на конференция, организирана от германския бизнес ежедневник "Ханделсблат", Меркел заяви, че "една Америка, която не я е грижа за нищо в света освен самата себе си, никога няма да е голяма или велика Америка".

Нейното изказване е очевидна критика на предизборния лозунг на президента на САЩ Доналд Тръмп "Да направим Америка отново велика", който и сега се използва често от президента и екипа му.

Меркел се бори за четвърти мандат като канцлер на изборите на 24 септември. Главният й съперник, лидерът на социалдемократите Мартин Шулц, критикува Тръмп в опит да подобри позициите на партията си в проучванията на избирателните нагласи, отбелязва БТА.

Меркел заяви също, че мерките за оказване на дипломатически натиск на Северна Корея още не са изчерпани.

"Не виждам военно решение за КНДР, смятам, че то е неправилно и съм убедена, че дипломатическите мерки не са използвани в пълна степен", обяви канцлерката.

По думите й Китай, Япония и Южна Корея трябва да са заинтересовани "да поставят човек като Ким Чен Ун на мястото му".

"Смятам, че това трябва да се постигне от международната общност без военна намеса",  акцентира отново Меркел.

Тя отбеляза, че САЩ успоредно с военната си реторика към Северна Корея предприемат и редица дипломатически усилия и че европейските страни трябва да работят по-активно за решаване на кризата около ядрената програма на КНДР.

Германия няма автоматично да застане на страната на САЩ в случай на военна конфронтация между тях и Северна Корея, обяви Меркел. Така тя отново се конфронтира с Тръмп, който преди време заяви, че янма да се притече на помощ на страна-членка на НАТО, ако не си плаща вноските в алианса.