Безкраен екран, две камери, водоустойчив, гигантска резолюция и нов стилус - с тези впечатляващи характеристики Samsung представи снощи новия Galaxy Note 8.

Други обаче са ключовите въпроси след инцидентите с предишния модел - ще гърми ли и ще се запалва ли?

Все още не знаем, но корейците са работили усилено за това. Първо, батерията е намалена от 3500 милиамперчаса на 3300. Второ, в производството е въведен модел на проверка на сигурността в 8 стъпки. И трето, Samsung си партнират с нова сертифицираща компания - UL - която е проверила производствения процес и го е одобрила.

Можем само да се надяваме инцидентите с пламтящи телефони да не започнат отново и да се фокусираме върху реалните възможности.

Дисплеят е впечатляващ, но не изненадва - извит от четирите страни, с технологията Super AMOLED и продълговатото съотношение 18,5:9, познат от Galaxy S8 и S8+. Диагоналът е 6,3 инча, но в малък корпус, а максималната резолюция е 2960х1440 пиксела - Quad HD+, или сериозната плътност от 521 пиксела на инч. По подразбиране резолюцията обаче е настроена на 2220 по 1080 пиксела, за да пести батерия, по-високата може да се включи ръчно.

Новият стилус е по-чувствителен, по-фин и с повече възможности.

Стилусът S-Pen се завръща със сериозни подобрения - върхът му е вече само 0,7 мм и разпознава цели 4096 нива на натиск - толкова, колкото професионалните стилуси през миналото десетилетие. Това означава много по-голяма прецизност не само за бележки, но и за рисунки, калиграфия и всякакви други по-творчески употреби. В софтуера са добавени възможности да рисувате сами GIF-ове и емотикони.

Като допълнителна защита Galaxy Note 8 е и водоустойчив - по стандарта IP68, което означава, че може да изкара 30 минути на 1,5 метра под вода.

Може би втората най-чакана промяна (след негърмящата батерия) е втората камера - Note 8 най-после е въоръжен с две 12-мегапикселови матрици. Едната поддържа автофокус с технология Dual Pixel и работи в тандем с широкоъгълна оптика с диафрагма f/1,7, а другата има обектив f/2,4, който обезпечава 2x оптичен зуум. И двата модула имат вградена оптична стабилизация. 

Натрапчиво лошото дизайнерско решение - четецът за пръстови отпечатъци е до камерите, което означава, че постоянно ще мажете обективите с мазните си пръсти.

Предната камера е 8 мегапиксела, с максимална диафрагма f/1,7 и автофокус.

"Под капака" са, разбира се, топ-чипове - Exynos 8895 и Qualcomm Snapdragon 835. За жалост не и двата - вторият е за американския пазар, а първият - за всички останали. Exynos 8895 е с осем ядра - 4 на честота 2,3 GHz и 4 на 1,73 GHz. В допълнение е и графичен ускорител Mali-G71. Оперативната памет е 6 GB, предлагат се модели с 64, 126 и 256 GB постоянна флаш памет. Разбира се, има слот и за microSD карти, както и 3,5 мм жак за слушалки.

Операционната система е Android 7.1.1 Nougat, но вероятно скоро след излизането ще се актуализира от новата Android 8.0 Orea, която също излезе тази седмица.

Накрая са лошите новини - цената. В САЩ новият флагман ще е 930 долара, а в Европа - 999 евро (заедно с док станцията). За притежалите на предишния Note7 има отстъпка до 425 долара.

В България fофициалните продажби започват на 15 септември в цветовете "среднощно черно" и "кленово златно".