Със свое решение от днес Върховният касационен съд (ВКС) окончателно оневини енергийния бос Христо Ковачки по съдебната сага, започнала през 2008 г. срещу него за данъчни престъпления. 

На 24 януари т.г. Софийският апелативен съд (САС) за втори път оправда бизнесмена по обвиненията за ДДС измами и неплатени данъци в размер на 16,7 млн. лв., а днес върховните магистрати разбиват окончателно протеста на прокуратурата срещу решението на апелативната инстанция. Според тричленния състав, който отказва да върне делото за ново разследване, държавното обвинение въобще не е представило никакви доказателства за виновност на "подсъдимия Х.А.К."

"От разпита на вещите лица по съдебно-счетоводните и банкови експертизи безспорно е установено, че счетоводството на посочените фирми, собственост на подсъдимия Ковачки, се е водело в съответствие със Закона за счетоводството и ЗДДС. Установява се също така, че фактурите за осъществените доставки, съдържат всички изискуеми от закона реквизити. Поради това се явява неоснователно твърдението на прокуратурата, че посочените във фактурите стоки не са индивидуализирани в достатъчна степен", установяват тримата върховни съдии.

Съдебната сага на Ковачки почти надживя 3 правителства (без да броим служебното). Разследването започна в края на октомври 2008 г. Бизнесменът бе осъден на 3 години условно през 2011 г. на градска инстанция, но САС изцяло го оневини година по-късно. После ВКС отмени това решение заради противоречия. На 24 януари т.г. САС отново оправда бизнесмена, въпреки твърденията на прокуратурата, че е доказала над 80 фиктивни сделки чрез негови фирми за периода от февруари 2005 г. до септември 2006 г. и между октомври 2006 г. и юли 2008 г. Според обвинителния акт дружествата на бизнесмена източвали ДДС след всяка фиктивна сделка, като данъкът бил описван като платен в общо 87 неверни декларации.

Името на бизнесмена нашумя преди евроизборите тази година, когато Нова тв показа репортаж как в неговата мина в Бобов дол работници биват "настоятелно съветвани" да гласуват за БСП, за да си получат аванса от 100 лв.

Дни след изборите - на 27 май, излезе информация, че държавата разсрочва дългове на Ковачки за общо 41 млн. лв. към НОИ.