Националната екокампания за деца и техните родители „Стара хартия за нова книга“ започва своето турне в страната за пета поредна година.

Домакини на празника на детските книги и природата ще са общините Хасково, София, Русе, Пловдив и Бургас. Инициативата дава възможност на децата да научат повече за рециклирането, да разберат как да пазят природата и да събират разделно отпадъците.

Всяко дете, което доведе възрастен придружител с поне 5 кг стара хартия за рециклиране, ще получи нова детска книга по избор както и подаръци от партньорите на празника. Организаторите от „ЕКОПАК България“ АД и Книжен център „Гринуич“ напомнят, че колкото повече стара хартия съберат децата, толкова повече дървета ще спасят от изсичане.

И тази година Клуб Z е медиен партньор на инициативата "Стара хартия за нова книга".

Първата спирка на "Стара хартия за нова книга" под надслов "Почисти и прочети" е Хасково - събитието е на 9 септември от 10 до 14 ч на сцената на пл. „Свобода“ в грамките на празниците на града.

В София кампанията „Стара хартия за нова книга“ е на следващия ден - 10 септември и както винаги ще се проведе под патронажа на кмета Йорданка Фандъкова и отново ще е част от Календара на културните събития на Столична община за 2017 г. Инициативата ще се състои от 10,30 до 19,00 ч. на бул. „Витоша“ 37 пред Книжен център „Гринуич“.

На 17 септември кампанията ще гостува в Русе за трета поредна година. Празникът е от 10 до 14 ч. на пл. „Свобода“ пред Съдебната палата.

Децата на Пловдив ще имат възможност да предадат своята стара хартия срещу нова детска книжка на 23 септември между 10,00 и 14,00 ч. на пл. „Стефан Стамболов“.

Финалът на кампанията ще бъде в Бургас на 24 септември от 10 до 14 ч. в Приморския парк, пред Пантеона. Всички мероприятия се провеждат със съдействието на общините и регионалните библиотеки.

 

Талисман на кампанията „Стара хартия за нова книга“ тази година е един от най-обичаните съвременни фентъзи герои – Пърси Джаксън – син на Посейдон, похитител на мълнии и племенник на Зевс. 12-годишният тийнейджър с талант да се забърква в неприятности е познат на българските читатели от поредицата на американския писател Рик Риърдън „Пърси Джаксън и Боговете на Олимп“, публикувана от издателство „ЕГМОНТ“.

За участниците в петте града ще бъдат подготвени викторини и игри в духа на книгите за Пърси Джаксън. Разбира се, епичното съревнование на знания ще им донесе допълнителни изненади. А за да остане празникът незабравим, в София всички деца, които са предали старата си хартия, ще имат възможност да си направят снимка за спомен във фото будка в стил „Боговете на Олимп“, осигурена от „Photo king“. 

Специалното предизвикателство на организаторите в тазгодишното издание на „Стара хартия за нова книга“ също е вдъхновено от митичната тема: конкурс за кратък разказ „Стари герои в нови истории“. Децата ще бъдат провокирани да създадат оригинална авторска история с любим древногръцки персонаж, поставен в нова и необичайна ситуация. Времето и пространството, в които се развива действието, зависят от въображението на малките творци.

В конкурса участие могат да вземат деца и тийнейджъри до 18-годишна възраст, които живеят в общините, в които ще се проведе кампанията. Творбите ще се изпращат предварително в срок от 24 август до 5 септември включително на e-mail адрес: konkurs@greenwich.bg

С пълните условия на конкурса можете да се запознаете на страницата http://www.greenwich.bg/

Турнето на "Стара хартия за нова книга" и тази година ще протече с много музика и танци. За настроението на всички присъстващи ще се погрижат детски и тийнейджърски вокални групи и танцови състави. Програмата ще включва още спектакъла „Цирк“ – музикално куклено шоу с марионетки, което забавлява и деца, и възрастни, както и постановка на екотематика от „Театъра на приказките – София“. 

За да има за всички достатъчно книги, всеки, който изпълни условието да донесе 5 кг стара хартия за рециклиране ще може да получи само една книга, но не повече.

Децата, донесли допълнителни 5 кг хартия, ще получат втора книжка на екотематика – изданието „Ти можеш да спасиш планетата“, предоставено от „ЕКОПАК България“ АД. Така в рамките на празничния ден децата могат да получат максимален брой от две книги. Средствата от събраната стара хартия в петте града ще бъдат използвани за препубликуване на специалното издание на „ЕКОПАК България“ АД.

Началото на каузата „Стара хартия за нова книга“ бе поставено на 15 септември 2013 г. Организаторите Книжен център „Гринуич“ и „ЕКОПАК България“ АД и партньорите на „Стара хартия за нова книга“ се обединиха около идеята, че е важно всяко дете още от ранна възраст да се научи да полага грижи за природата, да събира разделно отпадъците и да има специално отношение към книгата и четенето.

За четирите години в инициативата се включиха близо 18 000 деца. Малчуганите, заедно със своите родители, предадоха за рециклиране 90 тона хартия и получиха над 20 000 книжки. Така всички заедно спасихме от изсичане 1170 дървета. 

Нека заедно спасим природата и насърчим децата си да четат!

Медийни партньори на инициативата, освен Клуб Z, са бТВ, azcheta.com, dnes.bg, az-deteto.bg, purvite7.bg, noviteroditeli.bg, obekti.bg

Партньори на кампанията „Стара хартия за нова книга“ са издателствата „Ентусиаст“, „ЕГМОНТ“ и „Книгомания“ и инициативата „Забавното четене“. Каузата е подкрепена от издателствата „Хермес“, „Бард“, Фют“, „Труд“, „Сиела“, „Софтпрес“, „ПАН“, „Златното пате“, „Албо груп“.