Ретро апартамент с мебели от 50-те и 60-те години на XX век разкрива ежедневието на жителите на Димитровград в първите години след основаването на града. Общинското жилище, превърнато в музей, е обзаведено с дарени от гражданите вещи, които свидетелстват за живота по време на социализма - стари мебели, грамофон, радиоприемник, телевизор "Опера" и... плакати с пропагандни лозунги.

Част от вещите са събрани през 2012 г., когато е открита изложбата „Животът през 50-те и 60-те. Щрихи от битието на новия гражданин”. Тя е организирана по проекта АТРИУМ - архитектурна инициатива за описване на сгради, построени по време на тоталитарните режими в страните от Югоизточна Европа.

В България проектът включва само образци на социалистическата архитектура - Ларгото, НДК и Димитровград. Италия пък участва със сгради, построени по време на фашисткия режим. Проекът е финансиран от Европейски фонд за регионално развитие (ЕФРР). Целта му е създаване на културен маршрут от архитектурни образци от различните периоди на тоталитарно управление във всяка от страните, който да получи статут „Маршрут на Съвета на Европа“.

По повод 70-годишнината от основаването на Димитровград, създаден като социалистически промишлен център през 1947 г., предметите от изложбата намират място в т. нар. ретро апартамент.

Апартаментът се състои от четири стаи. Поради недостига на жилища в периода след основаването на града в новопостроените жилища обикновено се настаняват по две семейства. Родители и деца се е разполагат в спалнята и още една стая, а семейство без деца в отделна стая. Кухнята, банята и тоалетните са били общи за всички обитатели.

Освен мебелите, жителите на Димитровград даряват плакати със социалистически лозунги, които свидетелстват за пропагандните методи на властта през този период:

Снимка: Служител на Исторически музей Димитровград