Новият борд на директорите на държавната компания "София тех парк" днес бе вписан в Търговския регистър. Официално. Вписването се е забавило заради липса на документи от заседанието на Общото събрание, но според документите в Търговския регистър нужните допълнителни декларации са били предоставени в срок. 

Министерството на икономиката обяви на 17 август, че сменя ръководството на Парка, въпреки че дружеството за първи път излезе на печалба в първото шестмесечие на 2017 г. от създаването си през 2012 г. Това показва финансовият отчет, публикуван от Министерството на финансите.

Така от днес председател на Съвета на директорите е Николай Андреев, а членове са Тодор Ангелов и Живка Такева - Първанова. Първият представлява дружеството.

Кои са новите управленци?

Така поднесени имената, извън "лампата" с фамилията "Такева", едва ли са така известни на широката публика. Не са известни и с биография в сферата на високите технологии и управлението на инвестиции. Според министъра на икономиката Емил Караниколов обаче са професионалисти и не са партийни назначения. А "лично негови".

Николай Андреев е 72-годишният бивш председател на ГЕРБ-Старейшини. Архивите на комисията по досиетата свидетелстват, че той е бил секретен сътрудник "Порязов" на военното разузнаване на комунистическия режим, т.нар. управление РУМНО, част от бившата Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия. Според икономическото министерство обаче по-важно е, че той е учен - физик и има капацитет да осигури връзката на технологичния парк с университетите и науката.

Изпълнителният директор и представляващ "София тех парк" е Тодор Ангелов. Той е юрист и е работил досега като юрисконсулт на Министерството на туризма. Според министерството той ще "гарантира публичността и законността на вземаните решения", а тъй като е и със специалност "Европейска интеграция" - ще работи за интеграция на парка в международните среди.

Живка Такева-Първанова е била зам.-областен управител на София, а за кратко и титуляр на поста, по времето на втория кабинет "Борисов". Тя обаче е по-известна като дъщеря на несменяемата председателка на Синдиката на българските учители Янка Такева. Живка Такева ще отговаря за "териториалното разгръщане на парка" и връзката му с държавните институции заради опита си в държавната администрация. Наследничката на синдикалната лидерка е била и главен експерт в дирекция "Култура" към Столичната община. Има и магистратура в "Библиотекарския" университет - УНИБИТ - в специалност "Национална сигурност: духовенство и лидерство", става ясно от биографията й. 

Защо се сменя ръководството на "София тех парк"?

Мотивите на министъра на икономиката Емил Караниколов за смяната на ръководството, публикувани в сайта на ведомството, са особено "конкретни". Например:

"Налице са и някои констатации, свързани с оперативното управление на компанията, които са направени от вътрешни одитори на Министерството на икономиката и предстои да бъдат разгледани от АДФИ. Установени са проблеми, свързани с опазването елементи на техническата инфраструктура."

Все пак се признават "някои успехи" на ръководството - назначените от служебното правителство Васил Караниколов, Асен Ненчев и Натанаил Стефанов - "напредък по отношение на привличане на инвестиции и осигуряване на бъдещи финансови постъпления". Толкова. Казва се обаче, че "текущият мониторинг сочи забавяне в постигането на целите в няколко аспекта: по отношение на осигуряването на допълнителни постъпления, необходими по предстоящи плащанията към контрагенти от системата на министерството; в постигането на целите в сферата на научно-изследователската и развойна дейност и разгръщане на дейността на „Сдружението за научно-изследователска и развойна дейност“; в събирането на вземания на компанията.

Ето кои бяха досегашните управляващи "София тех парк":

Васил Караниколов се е занимавал с управлението на инвестиционни портфейли от 2011 г. и още с финансови иновации, нанотехнологии и мобилни приложения. 33-годишният Асен Ненчев, който бе изпълнителен директор до днес, е работил в "Мерил Линч", "Сосиете Женерал" и "Лукойл България". А29-годишният Натанаил Стефанов е златният олимпиец на Софийската математическа гимназия, който работи в развитието на стартиращите високотехнологични компании. 

Те бяха назначени от икономическия министър в служебния кабинет Теодор Седларски. По това време бе разрешен и един от големите скандали, свързани с държавната компания - напрежението между Парка и "Уолтопия".