Вицепремиерът, който е ресорен и за малцинствата, Валери Симеонов и МВР министърът Валентин Радев откриха полицейска приемна в ромската махала на Асеновград - Лозница.

В новата приемна  ще работят през деня петима полицаи - криминалисти, инспектори от т. нар. Детска педагогическа стая и др., а през нощта това ще е база на патрули, пише БГНЕС.

Вицепремиерът Валери Симеонов се обърна към населението на квартала с призив да се радва, защото това означава законност, което и населението иска.

Министър Валентин Радев започна с думите, че няма да пререже лентата, защото не се радва. Би предпочел днес тук да се открива не приемна на министерство, което така или иначе е репресивно, а детска площадка или детска градина.

Но, наблегна той, престъпленията в Асеновград са се увеличили със 150 за една година, през изминалата те са 632, така че постоянното присъствие на полиция в квартала се налага.

Сред гостите бяха още областният управител на Пловдивска област Здравко Димитров, депутати от ГЕРБ, кметът на Асеновград. Емил Караиванов отново постави въпроса за недостатъчния щат на полицията в Асеновград, но малко по-късно задочно министър Радев отговори, че редът в една община е работа предимно на общината.

След официалната част при откриването министър Радев бе обграден от хората от махалата, които недоволстваха заради съборени къщи.

Стълпотворение от недоволни край министър Радев.

Някои се оплакаха, че не са знаели какво се готви и едва ли не багерите са ги събудили, докато спят. Министърът ги увери, че трябва да са доволни, че е станало така, защото събарянето на незаконно построените къщи е единствено доказателство, че правителството иска да спазва ред и това е добре и за тях.

Откриването на полицейската приемна в Асеновград стана в деня, в който там се провежда първото заседание на Национална кръгла маса по въпроса за етническата политика у нас. Издръжката на новата приемна ще струва по 15 000 лв. на месец.

Изглед от махалата в Асеновград

Накрая Симеонов си качи на стената във фейсбук дописка на "Пик", в която се къпе в любовта на редакторите...

"Държавата си изпълнява поетите ангажименти за Асеновград - осигурихме 24-часово полицейско присъствие в циганската махала, осигурихме постоянна охрана на спортуващите деца, проверихме регистрациите на живущите в махалата като няколкостотин души без такива вече са я напуснали, бяха съборени 16 незаконни постройки, като още 17 са в процедура по събаряне. Когато институциите работят заедно и с необходимата политическа подкрепа, всяка криза може да бъде преодоляна", пише той над писанията за мъжествеността му.