Компромис по промените в директивата за командированите работници може да бъде постигнат до края на годината, заяви френският президент Еманюел Макрон на пресконференция в Букурещ.

"Убеден съм, че можем да постигнем споразумение преди края на годината."

"Някои политици и бизнесмени си казват, че ще достигнат структурните фондове и ще разработят модел на фискален и социален дъмпинг. Ако нищо не бъде направено, моделът ще се спука, това значи разрушаване на Европейския съюз", добави Макрон.

Румънският му колега Клаус Йоханис се съгласи, но изтъкна, че притесненията на източноевропейските страни трябва да бъдат взети предвид.

"От една страна е недоволството във Франция заради (чуждестранните) работници. От друга страна многа хора в Източна Европа, в Румъния, искат да работят във Франция, Германия, Испания."

"Ясно е, че директивата трябва да бъде подобрена."

Чехия и Словакия също се съгласиха да подкрепят затягането на мерките от европейската директива за командированите работници. Вчера френският президент беше в Залцбург, където се срещна с лидерите на Австрия, Чехия и Словакия.

Макрон се надява да убеди достатъчно страни в Източна Европа, за да постигне мнозинство за прокарване на реформа.

Париж, Берлин и Виена считат, че директивата за командированите работници засилва социалния дъмпинг в полза на страните от Източна Европа, където социалните осигуровки са по-малки.

Френският държавен глава заяви също, че би подкрепил влизането на Румъния в Шенген, но само след като споразумението бъде обновено:

"Шенген не фунционира добре. Желанието ми е в идните месеци да изясним правилата на зоната, да бъдем по-солидарни, да контролираме по-малко общите граници."

Той коментира, че Румъния има пълното право да иска присъединяване към Шенген и добави, че мигрантската криза не е причина страната да бъде държана извън зоната за свободно движение.

Клаус Йоханис заяви, че Румъния де факто действа като отговорна страна от Шенгенското пространство, солидарна с всички усилия за укрепване на външните граници на Европейския съюз.

"Присъединяването на Румъния би засилило сигурността на Шенгенското пространство и би предало силен сигнал на подкрепа към европейския проект", каза румънският президент.

Миналата година Европейската комисия обяви, че иска да преразгледа европейската директива за командированите работници, Румъния и 10 други страни заявиха, че това би нарушило принципите на свободната търговия - една от придобивките от присъединяването им към ЕС. През юни Макрон отхвърли първия предложен компромис, до който се стигна по време на естонското председателство на ЕС, защото според него предложените отстъпки са недостатъчни.

Румъния и България, от които идват много от командированите работници в ЕС, са ключови дестинации за Макрон. 

Довечера френският президент пристига в България. Той ще бъде посрещнат в двореца „Евксиноград“ и ще се срещне с българския държавен глава Румен Радев и премиера Бойко Борисов.

Еманюел Макрон ще посети общо пет държави - Австрия, Чехия, Словакия, Румъния и България.

Еманюел Макрон с румънския си колега Клаус Йоханис. Снимка: ЕПА/БГНЕС

 

Посрещането на Макрон в Букурещ. Снимка: ЕПА/БГНЕС
Държавните глави на Франция и Румъния заедно с първите дами Брижит Макрон (ляво) и Кармен Йоханис (дясно). Снимка: ЕПА/БГНЕС

 

Макрон и Йоханис пристигат в двореца "Котрочени". Снимка: ЕПА/БГНЕС
Макрон и Йоханис след съвместната си пресконференция в румънската столица. Снимка: ЕПА/БГНЕС