Потенциалната загуба на европейски средства за проекти по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) за периода 2007-2013 г. само до края на годината може да надхвърли половин милиард лева.

За това алармираха в писмо до земеделския министър Димитър Греков, управата на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) и вицепремиера по европейските средства Зинаида Златанова четири неправителствени организации. Подписалите документа са Асоциацията на земеделските производители в България, Българската асоциация на консултантите по европейски програми, Националната асоциация на зърнопроизводителите и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. 

През последните седмици ДФЗ се превърна в арена на битки между министър Димитър Греков, който иска оставката на неговото ръководство заради проблема с усвояването на средствата и шефовете на фонда, които водят "окопна война" и го обвиняват в пристрастие и ходатайстване за проекти на фирма, в която той има участие.

"Рискът от загуба на средства по ПРСР е напълно реален. При положение, че ДФЗ трябва да разплати през 2014 г. близо 1 млрд. лв., за да не се загубят пари от бюджета на ПРСР, ДФЗ трябва да разплаща месечно над 130 млн. лв. до края на годината, а на практика месечните плащания са в пъти по-малки", пише в писмото на четирите организации. 

"Фондът бави отговори на молби и жалби с по 6-7 месеца, а понякога и с две години. Същото се отнася и за подписването на анекси и всякаква административна дейност. Това възпрепятства сериозно придвижването на проекти и казуси в съответните срокове и важи с особена сила за бенефициентите по Програма за развитие на селските райони за периода 2007-2013 г., чието прилагане е към своя край.

Изразяваме искрено възмущение срещу настоящата практика на ДФЗ по отношение на липсата на комуникация между бенефициентите по ПРСР и администрацията на ДФЗ. Много често официалните телефони, на които бенефициентите звънят в ДФЗ, не се вдигат, а ако някой случайно вдигне слушалката, казва, че няма достъп до информация и/или дава некоректна информация", оплакват се бенефициентите.