Санкциите и най-тежката за последните почти 20 години суша заплашват с тежки лишения милиони хора в Северна Корея. Но ръководството на страната продължала да влага оскъдните си ресурси в своите ракетна и ядрена програми, за което съобщават агенциите на ООН и хора, поддържащи контакти с жителите на тази бедна държава.

Сушата, унищожила реколтата по-рано това лято, доведе до това, че Пхенян няма да може подобаващо да изхрани населението си, включително военнослужещите от едномилионната севернокорейска армия.

Докато жизнените стандарти са се подобрили за някои севернокорейци под ръководството на Ким Чен Ун, много от 250-те милиона жители на страната са принудени да се борят, за да си осигурят храна, а други рискуват да загубят работата си заради санкциите според Джиро Ишимару - японски кинодокументалист, ръководещ мрежа от граждански журналисти в самата Северна Корея.

"От една страна, там има прекалено много войници за изхранване", заяви Ишимару пред "Гардиън" в офиса си в "Прес Ейша" в западния японски град Осака. Неговите хора са оборудвани с контрабандни мобилни телефони.

"И корупцията е широко разпространена, и то така, че висшите военни офицери прибират своя дял от хранителните доставки, за да ги продават с печалба на частния пазар. Няма почти нищо за обикновените войници."

Ишимару, който разговаря с няколко от хората си за условията на живот в Северна Корея от китайската граница по-рано този месец, допълни:

"Един от тях ми каза, че се говорело за война срещу САЩ, но че много севернокорейски войници не са в добро физическо състояние и не са в състояние да воюват."

Вождът Ким Чен Ун дава напътствия на военно ръководство на страната.

Ишимару се опасява, че фокусирането върху изстрелването на ракети и покачващото се напрежение между Пхенян и Вашингтон означава, че бедственото положение на обикновените севернокорейци се подминава.

"Точно това иска Ким Чен Ун - да съхрани имиджа на сила, че той и народът му са едно и също. В една нормална страна щеше да има бунтове заради недостига на храна, но не и в Северна Корея."

Неспособността на държавата да осигури храна доведе до разрастването на частен пазар за храни и дрехи китайско производство, които се толерира и дори насърчава от чиновниците.

"Властите позволяват това да продължава, защото знаят, че в противен случай държавата ще се срине", допълни той.

ООН, обезпокоена от перспективата за масово недохранване и други болести, след като страната пострада от най-тежката суша от 2001 г- насам, одобри помощи за 6,3 милиона долара, за да ѝ помогне да се справи с недостига на зърно, ориз, царевица, картофи и други жизнено важни култури.

"Нодон синмун" - официозният вестник на управляващата Корейска трудова партия (КТП), съобщи, че са започнали "превантивни битки" срещу "катастрофалната суша", която почна през май според сайта NK News.

В специално предупреждения миналия месец Организацията по прехрана и земеделие (ФАО) изчисли, че продукцията в началото на посевния сезон е била почти с една трета по-малко, отколкото в същия период миналата година.

"Спешно са необходими нови валежи, за да бъдат избегнати силни спадове в сезона на събирането на житото, - се казва в доклада. - Ако останат условията за засушаване, ситуацията с гарантирането на прехраната още поече ще се влоши."

В него се допълва:

"По-голямата част от населението на страната е силно зависимо от земеделието, за да оцелее. На този етап е жизнено важно фермерите да получават адекватна и навременна земеделска помощ."

Чиновниците от ООН са решени да предотвратят повторението на глада от средата на 90-те г. на ХХ век, който според някои оценки е причинил смъртта на поне 1 милион севернокорейци.

Ишимару, който миналата седмица е бил свидетел как "явно недохранени войници+ си перат униформите в река Ялу край китайската граница, казва:

"Сушата, комбинирана със санкциите, ще поведе севернокорейската икономика в опасно направление идната пролет. Това е време на истински лишения за обикновените хора."

Докато Ким и Доналд Тръмп си разменяха словесни нападки заради ракетните изпитания на Пхенян, се появиха съобщения за открито недоволство от това, че режимът набляга върху разработването на оръжия.

Малко след като Северна корея успешно изстреля междуконтинентална балистична ракета "Хвасон-14" в края на миналия месец, някои жители на провинция Северен Пьонган поставиха под въпрос струва ли си да бъдат предизвиквани повече международни ответни мерки чрез изпитанието на балистични ракети.

Сайтът Daily NK цитира източник в Северна Корея да казва, че някои жители се чувствали "обезверени от режима на Ким Чен Ун, койт харчи повече пари за разработване на оръжия, отколкото за подобряване на живота им".

Анонимният източник добави:

"Всеки е наясно, че когато и да изстреля ракета режимът, ще последват икономически санкции. Обикновените граждани няма какво да празнуват. В началото жителите биха горди, че режимът открито се противопоставя на САЩ с ядрена програма и ракети, но днес антиамериканските настроения отслабнаха, а уважението към режима се срина."

Нови санкции на ООН, чиято цел е да сринат с една трета годишните приходи на Северна Корея от износ в размер на 3 милиарда долара, риккуват да създадат нови страдания за обикновените севернокорейци.

Очаква се мерките да засегнат работните места, свързани с износа, включително тези в мината "Мусан" - най-големия производител в страната на желязна руда. Забраната за износ на морски храни ще засегне рибарите, чийто жизнен стандарт зависи от продажбата на част от улова им на Китай.

----

* Авторът е кореспондент в Токио на в. "Гардиън", където е публикувана статията.