Официалното посещение на френския президент Еманюел Макрон у нас започна с 15-минутно закъснение. Това накара някои журналисти да се пошегуват, че реформите в ЕС закъсняват с 15 минути, предаде БГНЕС.

Макрон пристигна още вчера час преди полунощ във Варна. Той и съпругата му Брижит отседнаха в двореца "Евксиноград". Посещението е по съвместна покана на българския президент Румен Радев и премиера Бойко Борисов.

 

Във Варна Макрон първо се видя с министър-председателя.

Днес тържественото посрещане бе от страна на държавния глава и съпругата му Десислава.

Радев и Макрон поприказваха приятелски 2-3 минути през автомобила, след което направиха преглед на почетната гвардейска рота.

 

След това двамата президенти започнаха среща на 4 очи. Те трябва да обсъдят предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС, подготовката на България за влизане в Шенгенската зона, евроинтеграцията на Западните Балкани, както и плановете на Макрон за реформи в Евросъюза, и по-специално за промяна на директивата за командированите работници в рамките на ЕС. Предмет на разговорите ще бъдат и миграционната политика на ЕС, и защитата на външните граници на общността.

Първите дами Десислава Радева и Брижит Макрон имаха отделна програма.

 

А ето Как Борисов посрещна Макрон снощи.