Древните вавилонци са познавали вид тригонометрия, по-напреднала от съвременната ѝ версия – около 1000 години преди предполагаемото ѝ изобретяване от древните гърци, твърдят учени от Университета на Нов Южен Уелс, Австралия. Изумителното твърдение се основава на 3700-годишна глинена плочка, на която е изписана таблица с числа. Известна като „Плимптън 322“ (обект № 322 от колекцията, дарена от Джордж Артър Плимптън на Колумбийския университет), тази плочка съдържа доказателства, че вавилонците са познавали известното уравнение на Питагор за правоъгълните триъгълници много преди гръцкият философ да му даде името си.

Изследователите от Университета на Нов Южен Уелс (UNSW) твърдят, че вавилонците са разработили много усъвършенствана форма на тригонометрия – математическата система, използвана за описание на отношенията между ъглите и страните в триъгълника, измъчвала поколения ученици със синуси, косинуси и тангенси.

Вавилон в Месопотамия, ранна люлка на човешката цивилизация, намирала се в днешен Ирак, е известен с висящите си градини, за които се казва, че са били едно от Седемте чудеса на древния свят. Математикът Д-р Даниел Мансфийлд смята, че неговите граждани са развили тригонометрията, за да помогнат на архитектите да проектират основните сгради на града.

„Нашето изследване показва, че това е тригонометрична таблица, която е толкова непозната и напреднала, че в някои отношения тя е по-добра от съвременната тригонометрия –  казва той. – Ние открихме, че тези линии представляват съотношенията за серия от правоъгълни триъгълници, вариращи от почти квадрат до почти плоска линия. Това прави „Плимптън 322“ мощен инструмент, който би могъл да се използва за проучване на полета или архитектурни изчисления за изграждане на дворци, храмове или стъпаловидни пирамиди.“

Д-р Мансфийлд обяснява, че бройната система на вавилонците им позволява да извършват сложни изчисления по-лесно, отколкото съвременните математици.

„Вавилонският подход към аритметиката и геометрията е не само най-старата тригонометрична таблица в света, но и единствената напълно точна тригонометрична таблица – твърди ученият. – Защо? Всичко се свежда до дробите. Когато смятаме на база 10, имаме само две точни дроби, половината, която е 0,5, и една пета, която е 0,2. Това се превръща в проблем, ако искате да делите. Например един долар, разделен на 3, е 33 цента и 1 цент остатък.“

„Вавилонците са смятали на база 60, същата система, която ние използваме за времето. Тя разполага с много по-точни дроби. Може би не ви звучи много различно, но тази система позволява много по-точни резултати при делене. Един час, разделен на три, е 20 минути – точно“, обяснява д-р Мансфийлд.

„Рядко се случва древният свят да ни научи нещо ново. Но след 3000 години вавилонската математика просто може да се върне на мода. Заради по-голямата й точност смятаме, че тази система има огромен потенциал за приложение в геодезията, компютрите и образованието“, смята д-р Мансфийлд.

Плочката „Плимтън 322“ е открита в Южен Ирак в началото на 1900 г. от археолога, дипломат и антикварен търговец Едгар Банкс, послужил като вдъхновение за образа на Индиана Джоунс.

Хипарх, гръцки астроном, живял около 120 г. преди Христа, е традиционно смятан за баща на тригонометрията. Но професор Норман Уайлдбъргър, работил заедно с д-р Мансфийлд, твърди:

„Плимптън 322“ предшества Хипарх с повече от 1000 години.“

Изследването е публикувано в Historia Mathematica, официалното списание на Международната комисия за история на математиката.

"Площад Славейков"