Германия е безспорният икономически лидер на Европа, известна със своята ефективност, ред и ниска безработица. Но от края на 2015 г. трудовият пазар в съседната Чехия се развива още по-добре.

Официалните данни показват, че през юни безработицата в Чешката република е била едва 2,9%. В Германия е била 3,8%, а в целия Европейски съюз – 7,7%.

Как го правят чехите?

Отговорите дава изданието “Quartz”. Първата причина е ниската цена на труда. Средното почасово заплащане в Чехия е €10,20, което е под средното за ЕС €25,40. Но това не е целият отговор, защото в България и Румъния трудът е още по-евтин, но безработицата не е толкова ниска, колкото в Чехия. Освен това заплатите в Чешката република се покачват твърде бързо. През първото тримесечие на 2017 г. брутните заплати в страната са нараснали с 5,3%, което е два пъти повече от инфлацията.

Чехия дължи своя успех на работните места във фабриките, което е сериозно постижение в наши дни. Производството в централноевропейската държава заема най-голям дял от икономиката в сравнение с другите страни от ЕС. Над една трета от работните места са именно в индустрията. Производството на автомобили е сърцевината на чешката индусрия – там имат заводи Toyota, Peugeot, Citroën, Škoda и Hyundai.

Правителствените стимули за инвестиции включват данъчни облекчения за нови фирми и субсидии за създаване на нови работни места – това увеличи чуждестранните инвестиции, които нараснаха още повече след влизането на страната в ЕС през 2004 г.

Според Давид Марек от „Делойт“ в Прага, има две основни причини за ниската безработица. Първо, асемблиращите фабрики са сравнително лесни за отваряне, защото са евтини и защото правителството създаде стимули за привличането на световни имена от индустрията. Второ, икономиката на Чехия е тясно свързана с икономическото здраве на ЕС. Когато Европа върви добре, Чехия върви още по-добре. А в момента Европа е сравнително добре. Икономиката на региона нарасна с 2,2% през второто тримесечие спрямо година по-рано.

Но причините за чешкия успех в последните години вещаят проблеми за бъдещето. Бързият ръст на заплатите ще притиска бизнеса. Доходите се покачват заради недостига на работна ръка, но това пречи на ръста на икономиката. Както много други страни, Чехия има застаряващо население. Бюрокрацията и тежката администрация затрудняват фирмите да наемат чужедстранни работници за незаетите позиции.

Давид Марек от „Делойт“ казва, че страната не може да си позволи доходите да продължат да растат по-бързо от производителността. Чехия е „асемблиращият център на Европа, но не и научният център“, казва той. Има много ниско платени работни места за хора с ниска квалификация, но няма достатъчно развитие на по-високо техонологични производства.

За да задържи безработицата ниска, правителството трябва да промени остарелите вече стимули за откриване на работни места и да се фокусира върху създаването на места за висококвалифицирани работници, т.е. да подобри образователната система. Все още делът на средното образование е висок и сравнително малко хора продължават към университетите.

А най-голямата заплаха за една икономика, която разчита на сглобяването, е автоматизацията. Според изследване на ОИСР, Чехия е изправена пред най-големия риск от загуба на работни места заради автоматизацията на производството. Същото се отнася и за Словакия. И двете страни разчитат предимно на работни места, които скоро ще бъдат заети от роботите.